El Ministeri per a la Transició Ecològica inicia l'estudi per mobilitzar sediments cap al Delta

S'analitzarà la topografia al tram final de l'Ebre i la dinàmica dels sediments als rius Siurana, Montsant i Asmat

per Aguaita.cat, Amposta | 14 de juny de 2021 a les 20:02 |
Imatge de l'estudi batimètric del tram del riu Ebre a Amposta, els primers treballs del Ministeri per a la Transició Ecològica per estudiar la mobilització de sediments cap al Delta. | Cedida a l'ACN per MITECO
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) ha fet esta setmana a la zona d'Amposta els primers estudis topogràfics i presa de mostres de sediments per als treballs cartogràfics amb què estudiarà la mobilització de sediments cap al delta de l'Ebre. Estes actuacions s'allargaran cinc mesos i es concentraran en el tram final del riu Ebre, entre l'embassament de Flix i la desembocadura. El pressupost és de més d'1 milió d'euros. Simultàniament s'iniciarà l'estudi de la dinàmica dels sediments. Es farà un reconeixement batimètric i sedimentològic als embassaments de Siurana, Margalef i els Guiamets i es caracteritzaran els sediments dels rius Siurana, Montsant i Asmat. Els treballs es faran en quatre mesos.
MITECO preveu ampliar el coneixement sobre el trànsit de sediments del riu Ebre i el "paper" que desenvolupen en el funcionalment del Delta. Els primers treballs s'han fet esta setmana a Amposta, amb un estudi topogràfic i la presa de mostres de sediment.

Els tècnics faran simultàniament, durant quatre mesos, l'estudi de la dinàmica dels sediments amb un reconeixement batimètric –la topografia del terreny cobert per aigua– als embassaments de Siurana, Margalef i els Guiaments (al Priorat). També es preveu un termini de tres mesos per caracteritzar els cabals i sediments dels rius Siurana, Montsant i Asmat, aigües avall dels embassaments anteriors.


En una segona fase, es farà la batimetria de l'embassament de Mequinensa i la caracterització dels sediments als pantans de Mequinensa i Roba-roja. La CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) amb la col·laboració de l'Institut Geogràfic Nacional farà "una anivellació topogràfica d'alta precisió" per "quantificar" el procés de subsidència del Delta.
 

 

Participació