PATRIMONI

Una alumna de l'Escola d'Art de Tortosa redissenya una gerra de l'època romana per beure aigua de l'aixeta

Ematsa, l'ICAC, Banzai Turba i l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa amb l'Institut de l'Ebre adapten una gerra ceràmica de l'època romana

per Redacció, Tarragona | 27 de maig de 2021 a les 09:36 |
La gerra URCEUS. | Tarraco Viva
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Tarraco Viva acull la presentació de la gerra URCEUS. Una peça pensada per beure aigua de l'aixeta que s'inspira en les gerres de ceràmica comuna fabricades i utilitzades a l'època romana, i que s'ha redissenyat per adaptar-la a les funcionalitats i les formes del segle XXI. La iniciativa és el resultat d'un projecte coral elaborat per Ematsa, l'ICAC, Banzai Turba i  l'Institut de l'Ebre amb l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa que combina el rigor històric amb el disseny contemporani i la producció artesanal i de proximitat.

A partir d'una recerca arqueològica, realitzada per la investigadora adscrita de l'ICAC, Esperança Huguet, sobre peces ceràmiques localitzades en els jaciments de Tarragona es va establir el recipient més adequat per a ús domèstic o de taula. Aquest va ser el que en època romana s'anomenava Urceus i que convivia amb d'altres recipients, com les àmfores, a la taula i al rebost. El recipient conserva les mesures habituals de les gerres, III sextaris o semicongius, que equival a 1'64 litres.  


Un cop seleccionada la peça arqueològica, es va iniciar un procés d'adaptació que ha dut a terme Glòria Sabaté, alumna del CFGS de Modelisme i Matriceria Ceràmica, una nova formació impulsada per l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa i l'Institut de l'Ebre. En col·laboració amb l'empresa de disseny Banzai Turba, han creat un model actual inspirat en el Urceus romà i que ha estat produït de manera artesana.

Ematsa ha coordinat aquesta iniciativa amb l'objectiu de contribuir a la reducció de l'ús del plàstic en el consum d'aigua amb una gerra ceràmica i, al mateix temps, promoure el coneixement i la divulgació del ric patrimoni històric de Tarragona. La gerra Urceus es presenta en el marc del festival Tarraco Viva aquest pròxim dijous a la Sala d'Actes Patronat de Turisme.

 

Participació