L'Ajuntament i els veïns de Gandesa s'oposen a les obres iniciades per Naturgy per fer passar grans molins

L'alcalde lamenta que el Govern els dixe sols i els veïns denuncien la indefensió del municipi davant la companyia

Veïns protestant contra les obres de Naturgy a la plaça Francesc Serres de Gandesa.
Veïns protestant contra les obres de Naturgy a la plaça Francesc Serres de Gandesa. | ACN
Redacció
14 de maig del 2021
Actualitzat a les 18:07h
Naturgy va iniciar dimecres, amb l'autorització de Territori, la modificació de la plaça Francesc Serres de Gandesa perquè hi puguen passar els camions que transportaran grans aerogeneradors al nou parc eòlic de Vilalba dels Arcs. L'Ajuntament s'oposa a l'obra que suposa rebaixar la rotonda, perdre superfície al pàrquing del pavelló i desmuntar la Creu de Terme que la presidix. Una trentena de persones s'han concentrat este divendres al migdia a la plaça contra l'obra, que està aturada mentre es negocia "la solució que menys mal face al municipi". L'alcalde Carles Luz ha lamentat que el Govern els haja dixat sols i els veïns denuncien que els municipis estan indefensos si les energètiques compten amb la complicitat de la Generalitat.

L'Ajuntament de Gandesa va assabentar-se que la modificació de la rotonda tenia permís del Govern quan dimecres es va començar a arrencar la vegetació. L'Ajuntament ha aturat les obres mentre es negocia com mantindre la Creu de Terme (coneguda com a Creu Coberta), amb la companyia energètica. "Van retirar les plantes i ahir es van fer moviments per treure part de la rotonda, les peces que la delimiten, però vam parar les obres i hem demanat a Naturgy que no face cap moviment fins que tinguem una solució", ha explicat Luz.

El consistori s'oposa a l'obra, que es fa per passar grans aerogeneradors cap a Vilalba dels Arcs per aquest tram urbà - que enllaça l'N-420 i la TV-7231-. "La sorpresa ha estat que la Generalitat ha donat autorització per modificar la rotonda i desmuntar la Creu Coberta, i ara mateix davant d'este atac al patrimoni cultural de Gandesa, estem negociant amb Naturgy solucions que eviten tocar-la", ha dit l'alcalde. La Creu de Terme ja s'ha mogut dos vegades i va patir actes vandàlics als anys trenta i el consistori tem que es malmeta del tot. "Està clar que no tenim suport de la Generalitat i passaran sí o sí. Per tant, buscarem la solució que menys mal face al municipi de Gandesa, perquè és un tema que no hem demanat, ens ha caigut com una llosa i l'haurem de gestionar", ha afegit Luz.

La companyia energètica ha d'instal·lar aerogeneradors de 200 metres d'altura, molt més grans que els previstos als projectes licitats fa més d'una dècada amb la normativa de la ZDP i que ara s'han començat a executar al nord de la comarca. Els vehicles que transporten els molins des de Tarragona no poden girar amb l'actual estat de la circumval·lació i Territori ha autoritzat modificar la plaça.

"Donen permís per desmuntar la plaça per passar les grans torres, perquè és una animalada de projecte, i no és lògic que una plaça que manté l'Ajuntament, no hi tinga dret de donar permís si es modifica", ha criticat un dels veïns que s'han concentrat contra les obres, Joaquim Fontova. "Venen aquí, ho trinxen tot, ens posen el comptador a casa a tothom i això suposa ajudar les grans indústries, no a la gent del territori", ha criticat.