Mas de Barberans prepara unes no-festes carregades de cultura

El consistori ha organitzat activitats culturals per este mes de maig, quan s'haguera hagut de celebrar la festa major del municipi

Pla general de Mas de Barberans.
Pla general de Mas de Barberans. | Cedida
Aguaita.cat
29 d'abril del 2021
Actualitzat a les 14:46h
Este any les Festes Masoveres de Mas de Barberans tampoc es podran celebrar en el seu format convencional. Així i tot, des del consistori han preparat un seguit d'activitats culturals amb totes les mesures sanitàries corresponents per evitar els contagis de Covid-19. Si les condicions meteorològiques acompanyen, coincidint amb l'1 de maig, l'acte central d'estes no-festes serà la pintada d'un mural per reivindicar el treball de les dones, així com la invisibilització i les desigualtats que encara pateixen.

"Volíem un mural que visibilitzés el treball productiu i reproductiu de les dones, perquè sabem que en els dos aspectes segueixen havent-hi moltes desigualtats i queda un camí llarg per recórrer", reblava la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Mas de Barberans, Elsa Ferré. El mural, que es realitzarà els dies 30 d'abril i 1 i 2 de maig, a l'inici del carrer Montsià, una zona propera al consistori, anirà a càrrec de l'artista canareva Lara Gombau, una jove que a través del títol "Les incomptables", representarà diferents oficis i espais on les dones han estat invisibilitzades a través de la història.

Una matrona, representant el treball de cures i la importància d'un ofici liderat per dones durant segles; una botiguera fent pa, com a reivindicació del treball a la llar; una tractorista cultivant el camp i mirant enrere per totes les que l'han precedit; i una esportista, representant un sector encara molt masculinitzat, seran les protagonistes d'este mural que reivindicarà, en una de les zones més transitades del municipi, la importància de seguir treballant perquè les dones siguin reconegudes pel seu paper en els diferents sectors professionals, per la tasca cures i per una representació real al món rural. "Tota acció que serveixi per prevenir i conscienciar sobre la importància del paper de les dones i les desigualtats que encara patim és més que necessària", reblava la regidora. Esta acció s'ha coordinat des de la regidoria d'Igualtat i s'ha finançat amb els crèdits rebuts pel Ministerio de Igualdad.

Esta setmana s'estrenarà també la cançó 'Soc del Mas' del músic Jordi Mauri, un jove que està fortament arrelat al poble. "Mauri m'explicava que realment no ha fet la cançó, sinó que li ha sortit de dintre. Amb esta cançó ell volia que paréssim un moment, miréssim el nostre voltant i valoréssim tot el que ens envolta. Una cançó del Mas necessitava un missatge de força, respecte, record, autenticitat i orgull", explicava la regidora de Festes, Jennifer Subirats. La melodia i la lletra, que parlen de costums que encara sobreviuen entre els records i alguns racons del poble, s'enregistrarà ara en un estudi professional: "La cançó va començar a treure el cap el cap al 2012 i ja es cantava pel poble, però abans de les festes de Sant Marc de l'any passat, en ple confinament, va acabar-la i va penjar un vídeo a les xarxes socials. Després de l'èxit que va tenir, hem decidit gravar-la i divendres es farà la presentació del resultat final", seguia Subirats, qui explicava que es podrà escoltar a la pàgina web de l'Ajuntament i a les xarxes socials.

Els tallers del Museu
Finalment, al Museu de la Pauma dedicaran estos dies a la realització de diversos tallers amb l'Escola Teresa Subirats de Mas de Barberans, mentre que el cap de setmana es durà a terme un taller, el dissabte i diumenge matí, a càrrec de l'artista-artesà anglès Tim Johnson. Johnson s'ha inspirat en una tècnica poc habitual que es fa servir a Portugal i Turquia i proposa elaborar en este taller una bossa o cistella combinant la trena i el nus, teixint una gran varietat de materials tous com el jonc, l'espart i diferents plantes de la família de les cyperus.