Malestar a la Terra Alta per 15 brots de covid i gairebé cent contagis

Els Mossos d'Esquadra intensifiquen els controls de mobilitat i les mesures per conscienciar a la població

Els Mossos augmentaran els controls de mobilitat a la Terra Alta.
Els Mossos augmentaran els controls de mobilitat a la Terra Alta. | Cedida
Aguaita.cat
22 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:05h
La Terra Alta registra uns índexs epidemiològics preocupants. Este dijous, Salut té identificats 15 brots actius, 11 a Gandesa i la resta a Vilalba dels Arcs, Caseres, la Fatarella i Horta de Sant Joan. En total hi ha 94 positius detectats i prop de 300 contactes estrets en seguiment, per això Salut adverteix que les dades empitjoraran els pròxims dies. Per intentar controlar el panorama, els Mossos es reforçaran amb dotacions i patrulles d'altres comarques per intensificar els controls i fer complir els aïllaments i confinaments, especialment a Gandesa, on controlaran també el trànsit als accessos.

Des del Departament de Salut, Mar Lleixà ha remarcat que "el moment és molt delicat, els números van a l'alça i probablement augmentaran els pròxims dies, perquè dels 15 brots detectats tenim 94 casos en seguiment, que suposen molts contactes estrets i que per l'evolució normal podran desenvolupar positivitat, per això, s'han de fer correctament els aïllaments". Així les dades i les tendències indiquen que és presumible que els dies vinents augmenti el nombre de casos que avui a la Terra Alta és de 94 i on el risc de rebrot se situa en 1.500, i la velocitat de propagació en 2,29; mentre que 17,51% de les proves que es realitzen són positives. D'altra banda, Salut descarta que els contagis siguin conseqüència de l'allau de turisme de Setmana Santa i situa l'origen en trobades familiars i socials durant i després de les vacances.

Davant la situació, el delegat del Govern, Xavier Pallarès, fa una crida a la ciutadania, especialment a la població terraltina, a "extremar les mesures de protecció, ja que l'evidència més notable que la pandèmia no s'ha acabat és la preocupant situació de la Terra Alta". En este sentit, també ha destacat la col·laboració entre les administracions que permet detectar i controlar amb major rapidesa els casos i la seva evolució, i també demana un esforç a la conscienciació de la gent que cal mantenir al màxim les mesures "que després de 15 mesos tothom tenim presents, distància, mans, mascareta, ventilació, i sobretot, quarantenes per protegir-nos i protegir la resta de conciutadans", ha destacat el delegat del Govern.

Comunitat educativa
Just este dijous s'ha fet un cribratge amb 380 PCR a personal i estudiants de l'IES Terra Alta, així com ahir, 21 d'abril, Salut també va dur a terme un cribratge a la comunitat educativa de l'Institut de Gandesa, on hi ha quatre aules confinades. A més, també hi ha dos aules confinades a l'Escola Puig Cavaller de Gandesa, si bé com destacava Mar Lleixà "el cribratge només ens dona una radiografia de com està la situació, però, la millor mesura és la prevenció i extremar les mesures d'autoprotecció i de sensibilització; tenim una bona traçabilitat diagnòstica, són casos d'àmbit familiar, per tant, no és una situació descontrolada, però cal fer les quarantenes obligades".

Entre avui i demà, Salut també desplegarà inspectors pels establiments de la comarca per assessorar-los en les mesures preventives i la necessitat de complir-les; com també està coordinant-se amb Creu Roja perquè voluntaris a peu de carrer també es desplacin als municipis terraltins per sensibilitzar la ciutadania.