Calvet tem que la ministra Ribera s'excuse en la «falta de diàleg» per perjudicar Catalunya en el repartiment dels fons europeus

El conseller de Territori ha recriminat que és el Ministeri "qui no vol dialogar" en qüestions com el Pla estatal de Protecció del delta de l'Ebre

Calvet, amb l'alcalde de l'Ametlla de Mar Jordi Gaseni i el director general de Ports, Joan Pere Gómez.
Calvet, amb l'alcalde de l'Ametlla de Mar Jordi Gaseni i el director general de Ports, Joan Pere Gómez. | ACN
Redacció
19 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:44h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha negat que la falta d'un nou Govern estiga "dificultant el diàleg" amb l'Estat sobre el repartiment dels fons europeus, com ha assegurat la ministra per a la Transició Econòmica, Teresa Ribera. Les paraules de Ribera assenyalant la falta "d'un Govern estable i operatiu", com un entrebanc en la negociació per repartir els fons europeus, són per a Calvet "una excusa avançada" per perjudicar Catalunya”, ha advertit.

El conseller de Territori ha assenyalat que la Generalitat "ha fet els deures" per rebre els fons europeus, "localitzant i prioritzant" projectes de manera coordinada amb les empreses. "Qui no ho ha fet és el govern de l'Estat perquè encara hi ha moltes incògnites sobre com es repartiran i les empreses i les institucions hem treballat a palpentes", ha denunciat.
Calvet ha recriminat que és el Ministeri "qui no vol dialogar" en qüestions com el Pla estatal de Protecció del delta de l'Ebre: “El mateix diàleg  que ella ens reclama, per cert sobre un tema que portem molt bé que són els fons europeus, li reclamem a ella per tal que les mesures que es posen sobre la taula, el pla de protecció del delta o altres mesures es puguen , siguen  efectives per a la gent de Catalunya", ha dit.

Calvet ha recriminat a Ribera que s'haja presentat un Pla de Protecció del Delta a "esquenes del territori", "qui ni és Plan ni és Protección”, perquè “normalment un pla ha de tenir calendari i pressupost i no el té, i sobretot el que ha de fer és protegir, també el que és la línia de costa, bàsicament amb aportacions de sorra i també amb solucions estructurals com és l’aportació de sediments des del riu, però sembla que l’Estat haja renunciat a protegir el delta  perquè endarrerix les aportacions de sorra, les que fa per emergència no acaben donant la funcionalitat que necessita el delta i no diu res de l’aportació de sediments”, ha afirmat.

El conseller ha apuntat també durant la seua visita a les Terres de l’Ebre que espera que les al·legacions i observacions que ha presentat el territori i el govern a n’este pla de protecció “siguen tingudes en compte”. Pel que fa a accions del propi govern català per protegir el delta des de la vessant pràctica, ha assegurat que “el que ha fet el govern és oferir-se des d’un primer moment a poder incrementar l’aportació de sorres amb contractació pròpia, i l’Estat ho ha rebutjat, i estem  en una mena d’atxucac que s’ha de resoldre el dia que hi haja un diàleg  clar i sincer sobre el futur del delta. El govern català té clar que cal preservar l’actual morfologia del delta amb aportacions de sorra i recuperar els sediments que venen del riu”, ha afirmat.

Pel que fa a la intenció dels ajuntament de regular els accessos motoritzats a les platges de cara a n’este estiu ha assegurat que “des del govern de la generalitat vetllem per a que tots els municipis vagin a la una, per a que hi hagi coherència entre un pla d’ús i un altre i per a que es presenten en temps i forma, perquè com en altres llocs de Catalunya necessiten una regulació d’accés per a que no hi hagi massificació, i ho aconseguirem amb el sentit comú i amb mesures concretes que esperem que siguen el més efectives possible”.