El primer festival de videomapping català s'organitzarà a la Ribera d'Ebre

Dotze municipis acolliran la primera edició del festival Ebre Lumen, del 16 d'abril al 29 de maig

Les projeccions d'Ebre Lumen, a Miravet.
Les projeccions d'Ebre Lumen, a Miravet. | Cedida
Aguaita.cat
16 d'abril del 2021
Actualitzat a les 10:05h
Dotze municipis de la Ribera d'Ebre acolliran la primera edició d'Ebre Lumen, un festival audiovisual de primavera especialitzat en la tècnica del mapping. L'esdeveniment, que s'organitzarà del 16 al 29 de maig a càrrec del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, té com a objectiu convertir la Ribera d'Ebre en uns dels referents a Catalunya en l'art de videomapping, apostant en la singularitat que les projeccions es faran sobre el patrimoni natural, material i immaterial fluvial lligat al riu Ebre.

"El projecte està sufragat amb fons europeus del programa FEDER i amb un ajut dels Plans de Foment Territorial de Turisme, per al cofinançament de les actuacions previstes en el manteniment, la millora general i la promoció del camí que voreja el riu Ebre, el GR 99. Aquest és un projecte 100% comarca que ha comptat amb la participació de la major part de municipis", ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell.

En esta primera edició es projectaran dos videomappings per setmana —un en divendres i l'altre en dissabte— en espais naturals singulars d'Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, la Serra d'Almos, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Miravet, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, la Torre de l'Espanyol i Vinebre. "S'hi podran veure obres de creatius visuals professionals de Catalunya, l'Estat Espanyol i també de països com Brasil, Colòmbia o Itàlia", ha comentat Albert Pujol, comissari del festival. Així, Ebre Lumen pretén explorar les possibilitats que ofereixen les obres d'animació híbrides i construir noves narratives mitjançant la innovació i les arts audiovisuals. També es busca, la creació d'un nou atractiu turístic i cultural en format festival itinerant per diverses poblacions, sempre en llocs singulars lligats a la natura i amb el patrimoni fluvial com a protagonista.

La formació en videoart
A més dels espectacles de videomapping de gran format en zones naturals i fluvials, Ebre Lumen també aposta per la formació dels nous creatius. Per això s'han organitzat tallers professionals en línia destinats al públic general però sobretot als estudiants d'escoles d'art. També s'han programat entrevistes especialitzades i projeccions a petita escala per a persones que vulguin introduir-se al sector. L'objectiu és que a partir de l'edició 2022 els alumnes siguin la base artística del certamen. Així es vol crear una pedrera de videocreatius o visualist, que disposin d'una plataforma on presentar les seues creacions.