Alcaldes i entitats de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta proposen ampliar el Parc Natural dels Ports

El territori vol blindar els espais naturals de projectes que el trinxen i desenvolupar un model econòmic sostenible

Alcaldes i entitats que s'han sumat a la petició d'ampliació del Parc Natural del Ports, en un acte de presentació al castell de Miravet.
Alcaldes i entitats que s'han sumat a la petició d'ampliació del Parc Natural del Ports, en un acte de presentació al castell de Miravet. | ACN
Redacció
25 de març del 2021
Actualitzat a les 16:33h
Alcaldes i entitats de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta treballen una proposta per demanar al Govern l'ampliació del Parc Natural dels Ports. Defensen que esta figura de protecció ajudarà a preservar els espais naturals, a desenvolupar un model socioeconòmic sostenible i sobretot a frenar projectes que trinxen el territori. Liderats per GEPEC-EdC, s'hi ha sumat els ajuntaments del Pinell de Brai, Corbera d'Ebre, Miravet, Benissanet, Ascó i Móra d'Ebre i també entitats com la DO Terra Alta, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre o l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. La proposta és incloure les serres de Pàndols i Cavalls i el riu Ebre i els seus espais naturals.

El Parc Natural dels Ports s'estén des del Montsià, a la Sénia, fins a Arnes, a la Terra Alta, amb 35.050 hectàrees protegides. El GEPEC-EdC ha presentat la proposta que ha començat a consensuar amb alcaldes de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta per ampliar-lo i que incloga espais exclosos com la serra de Pàndols i la serra de Cavalls, el riu Ebre i altres espais naturals - fins a la serralada prelitoral catalana- de la Ribera d'Ebre, l'única comarca de les Terres de l'Ebre "sense un pam" de parc natural. Com ha apuntat Xavier Jiménez, és una eina que "compatibilitza" la preservació i conservació dels espais naturals, els paisatges i la biodiversitat amb les activitats econòmiques. "El parc natural conserva i revitalitza socioeconòmicament un territori", ha destacat.

El GEPEC-EdC emmiralla este projecte en la comarca de l'Alt Empordà. "Esta eina que al nord funciona volem que funcione aquí baix, volem exportar este model al sud, en una comarca i un territori que sovint només es pensa en ella per a projectes poc sostenibles: abocadors, el projecte d'Enron, les fotovoltaiques i eòliques gens sostenibles", ha denunciat Jiménez.

L'entitat ecologista ha fet una primera proposta tècnica que s'ha començat a consensuar amb els municipis i que busca els màxims suports perquè siga "una proposta de territori", que els pobles decidisquen quin model de desenvolupament volen. Enguany es madurarà i es vol fer arribar a la Generalitat. A partir d'ara, es faran xerrades i conferències per resoldre dubtes i traslladar l'experiència d'altres zones per vèncer els recels que encara hi ha en algunes poblacions per sumar-se a la proposta.

El president del GEPEC-EdC ha recordat que als parcs naturals es pot caçar, es pot fer gestió forestal, i es manté l'agricultura i la ramaderia, entre d'altres. "On la cultura dels espais protegits està poc implantada són preguntes que generen recels, però es poden resoldre. És una figura de conservació que garantix les activitats tradicionals i es convertix en paraigües per fer viables estes activitats", ha insistit.

D'entrada compta amb el suport de sis ajuntaments, dels Consells Comarcals de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i entitats. Els alcaldes, com l'alcaldessa dels Pinell de Brai, Eva Amposta, han destacat que la proposta naix i es consensua des del territori. "Valorem este treball coordinat i que les dos comarques haguem fet aquest treball conjunt i haguem estat molt generosos per tirar endavant una proposta que ha de créixer. La voluntat és apropar-la i que siga més ampla", ha remarcat Amposta.

Preservar els valors "naturals, agrícoles i endògens" del territori és la prioritat del projecte, però també es fan valer "el ventall" d'oportunitats que pot suposar. "Hi apostem perquè pot suposar una protecció a les agressions que venen tan sovint en aquestes terres i suposa una aposta de futur per un turisme de qualitat. Un parc natural sempre és un segell de bones propostes i de valors", ha dit l'alcalde de Benissanet, Xavier Arbó.

Així ho ha certificat Pilar Miró, presidenta l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. "Tenir un parc natural a la comarca és una font de riquesa. Hi ha moltes empreses que ens en beneficiem. El turisme cada cop és més de natura i la conservació d'un espai natural és summament important, juntament amb l'enoturisme que també tenim. Suposa moltes oportunitats per a les empreses de la Terra Alta i estem d'acord en ampliar els Ports fins a l'Ebre per la seva serralada natural que és Pàndols i Cavalls", ha defensat.

La proposta també té el suport de la DO Terra Alta o el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. "El nostre és un vi de paisatge i no podem permetre que agents exteriors en malmetin el territori. La massificació eòlica és una agressió a la Terra Alta i cal protegir la comarca perquè valorem el paisatge i la gent es mereix un altre tipus de terra", ha reivindicat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO.