coronavirus

Es reprendrà la vacunació amb AstraZeneca a l'Estat dimecres vinent

El Ministeri i les comunitats decidiran este dilluns en quines franges d'edat se subministrarà la vacuna

per Aguaita.cat , Terres de l'Ebre , 18 de març de 2021 a les 20:15 |
La vacuna d'AstraZeneca. | ACN
La vacunació amb AstraZeneca a Espanya es reprendrà dimecres vinent. Així ho han decidit el Ministeri de Sanitat i les autonomies en un consell interterritorial de Salut convocat d'urgència després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagi confirmat que la vacuna de la companyia anglosueca és "segura i eficaç". Altres països, com ara França i Itàlia, tornen a vacunar demà mateix.

La campanya de vacunació amb este  fàrmac es va suspendre a l'Estat dilluns, en línia amb la decisió d'altres països, pels 17 casos de trombosi detectats entre els cinc milions de persones immunitzades amb AstraZeneca a la Unió Europea. Este divendres es reunirà la ponència de vacunes per proposar en quines franges d'edat se subministrarà aquesta vacuna, i la decisió final es prendrà en un altre consell interterritorial dilluns vinent. 


"El balanç benefici-risc d'AstraZeneca continua sent favorable", ha afirmat la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, que ha destacat que "el nombre de trombes generals no són majors" entre els vacunats que entre la resta de la població. A més, ha recordat que hi ha hagut només 17 casos de trombosi entre els milions d'immunitzats amb el fàrmac. La majoria dels casos s'han produït en dones menors de 55 anys, ha afegit.


Fins ara el fàrmac estava reservat per a menors de 55 anys, raó per la qual s'estava emprant per vacunar els professionals essencials, com ara el professorat o els membres de cossos policials i de bombers. En paral·lel, les persones de més de 80 anys i el personal sanitari estan rebent les vacunes de Pfizer i Moderna. 

L'EMA ha conclòs que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca superen amb escreix els possibles efectes secundaris. Segons el regulador farmacèutic, "és esperable que passen esta mena d'efectes secundaris rars" quan es vacunen milions de persones arreu del món, i ara la tasca de l'EMA és "detectar estos casos i estudiar si estan vinculats amb les vacunes".

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Participació