ESTALVI D'ENERGIA

Quin dia es canvia l'hora?

Catalunya passa a l'horari d'estiu a les portes de Setmana Santa

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 16 de març de 2021 a les 19:14 |
Els rellotges s'hauran d'avançar | NacióDigital
D'aquí a uns dies es farà de nit més tard i gaudirem de més hores de sol. Un any més, pocs dies després que comence la primavera arribarà el canvi a l'horari d'estiu, una modificació que es fa amb l'objectiu d'estalviar energia, però que la Comissió Europea pretén suprimir.

Quan canvia l'hora? Este any el canvi es fa la nit del dissabte 27 al diumenge 28 de març. Caldrà avançar els rellotges una hora a les dos de la matinada, que seran les tres. Aquella nit dormirem una hora menys.


Com ens afecta? En fer-se de dia una hora abans i fer-se de nit una hora més tard, les tardes tindran més llum solar. El canvi pot causar insomni o somnolència els primers dies, en especial en nens i ancians, però els efectes desapareixen al cap d'uns dies.

Quan comença la primavera? El dissabte 20 de març, una setmana abans del canvi d'hora, canviem d'estació i donem inici a la primavera, que ens acompanyarà fins al 21 de juny.


Per què es canvia l'hora? Esta mesura prové dels anys setanta, durant la crisi del petroli, quan alguns països van avançar el rellotge per aprofitar més la llum solar i consumir menys electricitat. A Espanya s'aplica des del 1974 i des del 1980 és obligatori a tot Europa.

Quan es deixarà de fer el canvi? La Comissió Europea aspirava a acabar el canvi el 2019, i el Parlament Europeu va proposar que el darrer canvi d'hora es fes este any. Tanmateix, no està clar encara amb quin horari es quedarà Espanya, si amb el d'hivern o amb el d'estiu, i és previsible que la decisió s'ajorne.
 

 

Participació