Paco Gas: «El 14-F la majoria de persones han tornat a votar aquells partits que van organitzar el referèndum»

L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, està citat davant la justícia el 12 d'abril, acusat d'un delicte de desobediència pel Referèndum de l'1 d'Octubre

L'alcalde de Roquetes, Paco Gas.
L'alcalde de Roquetes, Paco Gas. | Cedida
Aguaita.cat
11 de març del 2021
Actualitzat a les 19:40h
El 12 d'abril és la data que s'ha establert el judici per l'alcalde de Roquetes, el republicà Paco Gas, acusat d'un delicte de desobediència per haver participat en el Referèndum de l'1 d'Octubre. A Gas li demanen un any i tres mesos d'inhabilitació així com una sanció econòmica d'uns 14.000 euros. A un mes del judici, el batlle ha concedit una entrevista a Antena Caro i a Roquetes Comunicació on parla del judici, però també de possibles pactes municipals si la seva inhabilitació acaba sent una realitat i agraint a tota la gent que aquests dies li està donant suport de diferents maneres.

Aquell primer d'octubre, Gas explica que "no esperava res més que poder votar i dur a terme el referèndum", així com vetllar perquè no hi hagués cap incident, "que sí va acabar havent-hi", deia. El batlle no esperava tampoc que els fets tinguessin tanta repercussió i que continués la repressió cap a ell i els altres alcaldes catalans, com és també el cas del batlle de la Ràpita, Josep Caparrós. "No crec que aquell dia s'improvisés res. Estava fixat que a la Ràpita, a Roquetes i a Móra no es pogués votar", deia Gas, "crec que era un escarment per fer el que no volien que féssim i a causa d'aquella actuació premeditada de la Guàrdia Civil s'ha seguit amb tot un procés judicial". De la mateixa manera, l'alcalde diu que per aquest motiu "només s'ha perseguit als alcaldes dels llocs on va haver-hi actuació policial". Paco Gas apuntava també que "és una persecució costant, una causa general contra l'independentisme. I no ho poden fer de forma massiva perquè internacionalment no ho admetria ningú, per això han seleccionat aquells llocs on la Guàrdia Civil va intervenir de forma brutal".

Sobre com l'ha afectat anímica i personalment el procés judicial, Gas comentava que, com és evident, un procés com aquest sempre és incòmode, però que "està convençut de les seves idees i que allò que fa i va fer era per bé general, que buscava que la gent es pogués pronunciar de forma pacífica": "No hauria d'estar prohibit que la gent es manifeste o cante, com està passant ara amb els cantants de rap processats, exiliats i a la presó. Aquest clima de repressió que s'ha instal·lat a l'Estat espanyol s'ha d'acabar, per això reivindiquem l'amnistia i l'autodeterminació", reblava el de Roquetes, afegint que "s'ha vist després, que la majoria de gent el 14-F ha tornat a votar a aquells partits que van organitzar el referèndum".

Pactes municipals
Gas dubta molt que en el poc temps que creu que separarà el judici de la sentència, segons detalla d'altres casos similars, pugui aconseguir un indult o l'amnistia. Per això ja pensa en el futur del seu municipi, ja que des de les anteriors eleccions municipals Esquerra Republicana governa en minoria. "La inhabilitació pot afectar de forma clara, perquè en el moment de constitució del nou equip de govern, la majoria la pot presentar un altre candidat", deia, afirmant que "ens sentim legitimats per buscar un reforç en aquesta situació i poder pactar amb algú per l'estabilitat d'aquest govern i de la gestió municipal". En aquesta línia, Gas apuntava que estan oberts a qualsevol proposta, pel qual el periodista d'Antena Caro li preguntava pel regidor no adscrit, Ximo Llopis: "Si el senyor Ximo Llopis presenta una proposta, parlarem amb ell per garantir aquesta estabilitat que crec que el municipi de Roquetes mereix".

Com a missatge final, Paco Gas compartia que "amb la inhabilitació alteren la voluntat d'allò que el poble ha decidit, i això crec que és un atac directe a la democràcia i al fet que la gent s'expressi lliurement". Així, es dirigia també a la ciutadania de Roquetes transmetent-los el màxim de confiança cap a la resta de l'actual govern municipal.