La Generalitat engega obres de millora en carreteres del Baix Ebre i Montsià per valor de 4,5 MEUR

Territori i Sostenibilitat començarà el mes que ve els treballs per eixamplar la TV-3408 i TV-3406 a Sant Carles de la Ràpita

Aguaita.cat
04 de març del 2021
Actualitzat a les 21:02h
El secretari Isidre Gavín i el delegat del Govern, Xavier Pallarés amb l'alcalde de la Ràpita Josep Caparrós
El secretari Isidre Gavín i el delegat del Govern, Xavier Pallarés amb l'alcalde de la Ràpita Josep Caparrós | Cedida
El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, han visitat l’obra que el Departament de Territori i Sostenibilitat té en execució per a millorar un tram de la TV-3454 a Deltebre, juntament amb l’alcalde d’este municipi, Lluís Soler. Els treballs, que han començat recentment, consistixen en la construcció d’una rotonda i el reforç del ferm d’un tram de la carretera, per afavorir la seguretat viària. L’obra compta amb un pressupost d’1,6 MEUR i finalitzarà este any.

El tram on s’actua té una longitud de 8 quilòmetres, entre la rotonda d’enllaç amb la TV-3454a i l’encreuament amb l’avinguda de les Goles de l’Ebre (T-340a) i inici del tram final de la T-340. S’hi estendrà una nova capa de paviment, amb un tractament previ dels punts que presenten més desgast. A més, els treballs inclouran la instal·lació d’elements d’abalisament, alhora que la reposició de la senyalització horitzontal.

En el punt final de l’actuació, es preveu la formació d’una nova rotonda, a partir de la modificació d’una rotonda ja existent, fora del tronc de la carretera, per afavorir la seguretat i la canalització dels moviments en este punt. El giratori tindrà un diàmetre exterior de 52 metres. Amb el nou disseny previst, la nova rotonda s’incorpora en el traçat de la TV-3454, mitjançant uns nous traçats dels ramals d’accés a la rotonda.[Situació de la nova rotonda]Les illetes d’accés es construiran amb vorada remuntable en el seu perímetre i paviment de formigó. El centre de la rotonda tindrà una anella trepitjable de llambordins, de 2,5 m d’amplada. Els treballs també comportaran la instal·lació d’enllumenat amb lluminàries tipus led, la col·locació de nova senyalització vertical i l’aplicació de mesures d’integració en l’entorn. Així mateix, es reforçarà el paviment d’un tram de l’Avinguda de les Goles de l’Ebre, des de la connexió a la nova rotonda i en direcció al nucli de Deltebre, en una longitud de 550 metres.
 

Visita a les obres millora de les carreteres a Deltebre Foto: Cedida


En paral·lel a esta obra, el secretari ha explicat que la Generalitat està redactant un projecte complementari per adequar les barreres de seguretat a la TV-3454 i completar la millora de la seguretat viària d’esta carretera mitjançant la construcció d’una altra rotonda en l’encreuament al punt quilomètric 11,200.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va construir l’any passat una altra rotonda a la TV-3454 al seu pas per Deltebre; en aquest cas, en la cruïlla amb el carrer del Pintor Sorolla i un pont de creuament del canal esquerre de l’Ebre (connexió amb el tram inicial de la T-340). Aquesta obra va comptar amb una inversió de 350.000 euros.

Millores a Sant Carles de la Ràpita

Posteriorment, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i el delegat del Govern s’han traslladat a Sant Carles de la Ràpita, on, juntament amb l’alcalde, Josep Caparrós, han visitat l’encreuament de les carreteres TV-3408 i TV-3406. En este punt, Gavín ha anunciat que la Generalitat iniciarà pròximament obres de condicionament en aquest àmbit per un valor de prop de 3 MEUR. Aquesta actuació, molt demanada al territori, consistirà principalment en l’eixamplament d’estes carreteres per a millorar la seguretat del trànsit i la comoditat en la conducció.

Els treballs permetran ampliar la calçada actual, que és d’un ample variable d’aproximadament 7 metres, fins als 9 metres previstos, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres i dos vorals laterals d’1 metre cadascun. Es garantirà un espai entre la carretera i el canal de reg de la Comunitat de Regants per tal de donar continuïtat al camí existent per al manteniment del canal.

En esta actuació, cal distingir dos trams:

Carretera TV-3408 des del nucli urbà de Sant Carles de la Ràpita fins a l’encreuament amb la TV-3406. Aquest tram té una longitud d’uns 2,2 quilòmetres.

L’ampliació de la calçada actual s’efectuarà principalment per la banda esquerra. El tram finalitza en l’encreuament amb la TV-3406, en la rotonda construïda fa uns mesos per la Diputació de Tarragona.

Carretera TV-3406 des de l’encreuament amb la TV-3408 fins a l’N-340a, amb una longitud d’uns 500 metres. En aquest tram, a més de l’ampliació de la calçada, es preveu modificar-ne el traçat per a connectar amb la xarxa viària de l’entorn i per a millorar la seguretat viària.

En ambdós casos, per a millorar la seguretat viària, es preveu la col·locació d’una barrera de seguretat als dos costats de la carretera per tal de protegir el trànsit de possibles caigudes al canal, amb alguns punts de discontinuïtat per a l’accés dels regants a les comportes del canal.

Els treballs, que tindran un termini d’execució de 12 mesos, es completaran amb les tasques d’actualització de senyalització horitzontal i vertical, i l’enllumenat de la rotonda de la cruïlla de la TV-3408 i la TV-3406.