La Ràpita s'adhereix al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci

47 persones amb diferents funcions a l'Ajuntament han realitzat esta formació telemàtica

1200_1564043447concert-1149979_1920
1200_1564043447concert-1149979_1920 | Pixabay
Aguaita.cat
26 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:01h
L'Ajuntament de la Ràpita s'ha adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci impulsat pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, amb la intenció de fer un pas més enllà en la lluita contra la violència masclista, prevenir les violències sexuals i evitar que cap conducta que atempte contra la llibertat i indemnitat sexuals quede impune.

El Protocol estableix un seguit de conductes que integren l’assetjament sexual no penal per visibilitzar les violències que costen més d’identificar i enviar un missatge de respecte a la llibertat i indemnitat sexual de les persones.

"Des de l’Ajuntament ens adherim al protocol per col·laborar i coordinar-nos amb la resta d’actors, serveis i institucions implicades en les activitats d’oci amb l’objectiu de destinar els màxims recursos i esforços per prevenir i erradicar les violències sexuals a la Ràpita", ​ha exposat la regidora de Polítiques Socials i Igualtat, Oona Tomàs.

Amb l’adhesió al Protocol, l’Ajuntament de la Ràpita es compromet a que professionals de la seguretat, càrrecs electes, tècnics/ques municipals i membres de la Comissió de festes reben una formació obligatòria en matèria de violències sexuals. En dues sessions, impartides estes darreres setmanes, un total de 47 persones han realitzat esta formació telemàtica amb l’objectiu de sensibilitzar i capacitar el personal esmentat. 

El Protocol dota de contingut i criteris interpretatius i operatius per a l’actuació dels professionals de la seguretat, que desenvolupen les seues funcions a Catalunya, quan es troben davant conductes d’assetjament sexual no previstes al codi penal, però que es consideren constitutives d’infracció administrativa.

Amb la finalitat de visibilitzar, identificar i sancionar les conductes abusives, que alguns homes utilitzen, i que atempten contra la indemnitat i llibertat sexual de les dones, el Protocol estableix les actuacions operatives envers l’agressor, com han d’actuar els cossos de seguretat quan es produisquen violències sexuals constitutives de delicte i també en els casos d’assetjament sexual no penal.

El Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci sorgeix davant de determinats fets ocorreguts en festes populars i espais d’oci, on s’ha atemptat contra la indemnitat i la llibertat sexual de les dones. Estos fets han intensificat la preocupació de la ciutadania sobre les violències sexuals i s’ha posat de manifest que no es pot consentir i per això, s’han de destinar esforços per prevenir-les i perseguir-les amb els rigors que els fets exigeixen.