​L'alcalde de Roquetes serà jutjat per l'1-O el 12 d'abril i s'enfronta a una inhabilitació de 15 mesos

Fiscalia també demana una multa d'11.250 euros i, a més, haurà de dipositar una fiança de 15.000 euros

L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, durant la roda de premsa este migdia a la Ràpita
L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, durant la roda de premsa este migdia a la Ràpita | Sílvia Berbís
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:22h
L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, serà jutjat per un delicte de desobediència a partir del proper 12 d’abril pels fets de l’1-O. Fiscalia ja ha fet pública la seua acusació i la pena que demana: 15 mesos d’inhabilitació, més una multa de 11.250 euros. A més, Gas, haurà de dipositar una fiança de 15.000 euros en el moment en què se li formalitzarà la citació.

Així ho ha fet públic este migdia Esquerra Republicana en una roda de premsa de campanya celebrada a la Ràpita, davant del Pavelló batejat com a 1 d’Octubre, un símbol, precisament, de la repressió exercida per part de la Guàrdia Civil en la jornada pel Referèndum d’Independència del 2017.

Gas va ser informat este dimecres de la data d’obertura del judici oral. Dels 3 delictes inicials pels quals va ser investigat, sedició, malversació i desobediència, finalment, Fiscalia ha decidit acusar-lo únicament del darrer. Li demana una pena d’1 any i 3 mesos d'inhabilitació per a tot càrrec públic i electe, així com una multa d'11.250 euros. La vista tindrà lloc al jutjat penal de Tortosa.

“Que tothom s’adone que ni en campanya electoral esta gent fa una treva. La causa general contra l’independentisme segueix”, ha lamentat Gas. 

La pena per la qual pot ser condemnat, la inhabilitació per a tot càrrec públic i electe, significa, segons l’alcalde “que tots aquells vots que ERC va tindre a les municipals a Roquetes queden totalment inhabilitats. La Fiscalia anul·la la voluntat popular d’unes eleccions municipals que es van dur en el seu moment i que vam guanyar per majoria. Inhabiliten al vot a més de 1.600 persones”, ha etzibat Gas.

En l’acte també hi ha intervingut el número 2 d’ERC a la demarcació de Tarragona en les eleccions del proper 14-F, Lluís Salvadó. Segons el diputat rapitenc, “tot fa pinta que Paco Gas serà el segon alcalde inhabilitat del nostre país” pel fets de l’1-O. El primer va ser Bernat Soler, alcalde d’Agramunt, que també ha assistit a l’acte.

Segons Salvadó, “tenen clar que inhabilitant a Paco inhabiliten un símbol de les lluites socials, de la lluita de i la militància per l’independentisme a les nostres Terres”, ha subratllat.

Amb Paco Gas, 5 càrrecs republicans ebrencs continuen immersos en causes judicials derivades de l’1 d’Octubre. Un és el mateix Lluís Salvadó, però també l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós i el seu tinent d’alcalde, Albert Salvadó, a més de l’alcalde de Móra la Nova.

En el cas dels edils rapitencs, l’alcalde Josep Caparrós ha precisat que ell i Albert Salvadó encara es troben pendent de rebre els escrits d’acusació i conèixer la data de judici. En el seu cas, se’ls investiga, inicialment, de desobediència i prevaricació i malversació. "Hem demanat a l'estament judicial que reclame a les parts l'escrit, perquè volem exercir el nostre dret de defensa i que l'1 d'Octubre no vam cometre cap delicte", ha declarat Caparrós.