Els cossos policials fan controls als accessos del Port per evitar situacions de risc

La majoria de vehicles que volien pujar al massís del Montcaro reculen per no portar cadenes

per Aguaita.cat , Roquetes, 16 de gener de 2021 a les 14:13 |
Els cossos policials i els Agents Rurals han establert set punts de controls este dissabte als principals accessos del Parc Natural dels Ports i a la serra de Llaberia. El dispositiu especial es fa per a vetllar pel compliment de les restriccions de mobilitat i per evitar situacions de risc arran de l'acumulació de gruixos de neu, causats per la gran nevada el cap de setmana passat, durant l'episodi del temporal Filomena. Els conductors aturats al peu del Montcaro eren veïns de Tortosa, Alfara de Carles i Roquetes, i la majoria no han pogut accedir-hi perquè no portaven cadenes. "Tot i que aquí baix està en perfectes condicions, l'accés a les antenes del Montcaro està totalment tancat", ha explicat l'inspector Dani Alegre.

Desenes de vehicles s'han apropat este matí fins als Ports per trepitjar neu, per anar a segones residències o a dinar als restaurants d'este indret. Els conductors s'han trobat amb un control policial al peu de la muntanya del Caro, on els agents els han requerit la documentació per comprovar que no incomplissin les restriccions de mobilitat i per avisar-los que era necessari circular amb cadenes en diversos punts.


"A la zona més baixa es pot passar, com vas agafant alçada hi ha gel i més gruix de neu; només es pot accedir amb cadenes a la zona del Mascar cap a Fredes i, a la banda de l'Aragó també està tallat", ha detallat el cap de la comissaria de l'àrea policial del Baix Ebre, Dani Alegre. Molts dels conductors han hagut de recular perquè no duien cadenes, a diferència d'excursionistes i ciclistes que han pogut seguir la seua ruta. "Ens han preguntat d'on veiem i han comprovat que portàvem cadenes", ha explicat la Mercè Ribó, una veïna de Tortosa que ha pujat fins al massís.

També han pogut fer la ruta de les Moles amb moto en Sergi Montlleó i el seu company en Iker. Després d'ensenyar la documentació que els acreditava com a veïns de Roquetes, els motoristes han assenyalat que els agents els han avisat que si tenien un accident el cost del rescat podria ser elevat. "Ens han dit que valoréssim bé les pistes perquè el valor econòmic pot ser car", ha completat.


De fet, este dispositiu "especial" s'ha activat arran de la gran afluència de persones que volien accedir als Ports el cap de setmana passat, tot i les difícils condicions de les vies i l'alerta del Pla Neucat, ja que s'estava en ple temporal Filomena. Els Mossos d'Esquadra van sancionar 30 conductors, principalment, per saltar-se el confinament municipal.

"La setmana passada estaven tots implicats en la gestió de l'emergència principalment a la Terra Alta i a la Ribera d'Ebre, tot i això vam detectar que molts vehicles volien pujar a llocs característics, on habitualment va la gent a trepitjar neu les poques vegades que neva a les Terres de l'Ebre", ha remarcat Alegre. Es tracta dels punts com ara el cim del Montcaro, el Coll de l'Alba a Tortosa, el Toscar a Alfara de Carles o la zona de Sant Roc i Montsagres per Paüls. "Són vies d'àmbit rural i forestal que estaven gelades i amb molt males condicions i els cotxes patinaven, això suposava perill d'accident", ha completat l'inspector.

Els cossos policials han celebrat la poca afluència de vehicles i ho atribuixen a la campanya prèvia de difusió sobre este dispositiu. "Ens esperàvem més persones; ens truca gent preguntant si poden accedir-hi, cosa que en anteriors ocasions no passava", ha destacat l'agent. Els Mossos d'Esquadra han denunciat tres vehicles per incomplir les restriccions de mobilitat durant esta jornada al control policial fet al Montcaro, on han aturat 127 vehicles. El dispositiu s'allargarà fins este diumenge a la tarde.

 

Participació