Denuncien que la Ponència d'Energies Renovables oculta la documentació dels nous parcs eòlics

Les entitats socials alerten que sense accés a la informació se les priva d'al·legar en el primer tràmit dels projectes

Aguaita.cat
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:51h
Pla general del aerogeneradors a la zona dels Pessells a Horta de Sant Joan
Pla general del aerogeneradors a la zona dels Pessells a Horta de Sant Joan | ACN/ Anna Ferràs
L'Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta ha denunciat que el Departament de Territori oculta la documentació dels nous projectes eòlics que s'han presentat les últimes setmanes. En el cas de la comarca terraltina es tracta del parc eòlic Els Sequers de Batea, de 10 aerogeneradors, però tampoc apareix al Visor Ambiental de la Ponència d'Energies Renovables la documentació del parc l'Ametlló (Perelló-Ametlla de Mar), els parcs Xerta, o els Pla de la Sària i Soriguet (Riba-roja d'Ebre). Les entitats alerten que sense accés a aquesta informació se'ls priva de fer aportacions en aquest primer tràmit en què es determina la viabilitat de l'emplaçament dels projectes.

Des de la posada en marxa del nou decret d'emergència climàtica 16/2019, la documentació dels nous projectes energètics que les promotores presenten a la Ponència d'Energies Renovables es podia consultar a través del Visor Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat. Amb esta informació, ajuntaments, entitats, col·lectius, plataformes i veïns podien fer aportacions i al·legacions en aquest primer tràmit en què els projectes es descarten per inviabilitat del seu emplaçament o se'ls dona llum verda per iniciar la tramitació ambiental i l'autorització.

La Plataforma de la Terra Alta i l'Ateneu La Pastora han indicat que tot i que s'han iniciat els termini de 30 dies per presentar les aportacions quan s'han presentat els projectes, no se'ls està facilitant la documentació de les últimes centrals proposades i la reclamen al Departament i al cap de l'oficina de Medi Ambient de les Terres de l'Ebre, Xavier Artigas.

"Ara se'ns denega l'accés a la informació. El nou decret és una enganyifa i dona via lliure a les grans empreses per seguir presentant projectes en zones com la nostra on ja patim els efectes de la massificació eòlica i on hem dit en repetides ocasions que no acceptarem ni un aerogenerador més", denuncien en un comunicat. Les entitats consideren que l'ocultació d'informació és "premeditada" i alerten que "no respon a un model democràtic ni de participació ciutadana a l'hora d'implantar energies renovables a Catalunya".