«Decepció i indignació» de la Taula de Consens del Delta per les propostes del Pla de Protecció del Ministeri

Alcaldes i regants del Delta demanen una reunió tècnica urgent per "reorientar" l'estratègia del govern espanyol

per Redacció, Deltebre | 19 de novembre de 2020 a les 10:41 |
Desembocadura de l'Ebre i Riumar des de l'aire | Sofia Cabanes
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els representants de la Taula de Consens del Delta s'han mostrat "decebuts i indignats" amb els plantejaments del Pla de Protecció del Delta que els va presentar este dimecres el Ministeri per a la Transició Ecològica. Lamenten que no incorpore "propostes consensuades" i adverteixen que l'estratègia que es planteja "xoca frontalment" amb les premisses de protegir i mantenir la morfologia actual de la plana deltaica, tant com siga possible. Alcaldes i regants han demanat una reunió tècnica de caràcter urgent per intentar "reorientar" l'estratègia que planteja el Ministeri i també una reunió amb la ministra i vicepresidenta del govern espanyol, Teresa Ribera.

El nou Pla de Protecció del Delta que el govern espanyol tindrà acabat a final d'any ha generat "dubtes i preocupació" entre els alcaldes, les comunitats de regants i els agents socials de la zona. La Taula de Consens lamenta que "després de dècades d'inacció", el govern espanyol deixe perdre el domini públic marítim i terrestre del litoral deltaic que s'ha enfonsat sota el mar i que no es vulga recuperar, com proposa el Pla Delta.


Rebutgen també l'estratègia de permetre retrocedir fins a 500 metres a la platja de la Marquesa o 450 metres a la Platja de l'Alfacada, "donant per perduda la batalla per protegir la integritat d'aquests espais". "Ens condemna a veure com any rere any el mar engoleix al Delta", denuncien. Qualifiquen "d'incoherent" que es plantegen estos retrocessos o la transformació d'arrossars en habitats d'interès natural, i es vulga "inspirar confiança" al territori amb estudis per fer arribar més sediments al riu o amb "una gestió eficaç de les sorres litorals".

La Taula de Consens es mostra "sorpresa" perquè el Pla de Protecció del Delta només contemple una inversió de 3,9 MEUR dels 17.000 MEUR dels fons europeus que s'han de destinar fins al 2023 per a la protecció de l'espai litoral i la conservació i restauració d'ecosistemes, així com perquè hagen desaparegut inversions previstes al Delta des de fa anys, com és el cas dels camins de guarda. Estos camins, que el Ministeri ha iniciat al camí d'Alfacs, eviten que el mar es pugui endinsar fins a 3 quilòmetres a l'interior del Delta, com va passar amb el temporal Glòria.


Els agents socials, alcaldes i regants demanen "determinació, contundència i una aposta clara" de l'Estat per salvar el Delta i, convençuts que el nou Pla del govern espanyol pot ser una peça clau per salvaguardar-lo, han reclamat una reunió urgent per reconduir les propostes que incorpora, amb el consens del territori i de la Generalitat.

 

Participació