Padesa atribuïx l'alt volum de casos detectats de Covid-19 que patix l'empresa a la «pressió de mostres» efectuada

Padesa té 1115 treballadors entre les plantes d’Amposta i Roquetes i des del principi de la crisi sanitària s’hi han detectat un total de 344 positius

Eva Abancéns, portaveu de l'empresa Padesa.
Eva Abancéns, portaveu de l'empresa Padesa. | Sílvia Berbís
Aguaita.cat
22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:18h
Padesa ha atribuït l’elevat volum de casos positius de Covid-19 que s’han diagnosticat a les plantes de Roquetes i d’Amposta a la «pressió de mostres» que s’hi han efectuat arran dels casos simptomàtics que hi han aparegut i als nombrosos cribratges pels quals han passat les plantilles dels dos centres de producció. En la primera compareixença pública que han fet en tota la crisi els responsables de Padesa davant els mitjans de comunicació, la responsable tècnica de Padesa i portaveu, Eva Abancéns, ha apuntat que el que passa a l’empresa «no és més que un reflexe del que passa a la societat» i ha rebutjat la hipòtesi que l’increment de casos que ha anat registrant el conjunt del territori provinga o estiga relacionat amb els brots de Padesa. Així mateix, ha sostingut que no hi havia justificació sanitària per tancar les plantes de producció, tal com s’ha recriminat des d’alguns sectors, tenint en compte que en tot moment davant els casos positius confirmats per prova els treballadors han estat confinats a casa i que s’ha aturat la producció parcialment per seccions a conseqüència d’aquests confinaments, ha defensat Abancéns. Padesa té 1115 treballadors entre les plantes d’Amposta i Roquetes i des del principi de la crisi sanitària s’hi han detectat un total de 344 positius, dels quals 263 a Roquetes i 81 fins ara a Amposta.

A Roquetes actualment hi ha un 96% de la plantilla reincorporada i 20 persones amb quarantena, 10 positius i 10 contactes estrets. Pel que fa a la producció actualment la planta està a un rendiment d’un 95% aproximadament. 

A la planta d’Amposta, el 14 d’octubre es detecten 3 positius, als quals se’ls realitza la prova serològica i es descarta 1 treballador ja que és un cas resolt i pot anar a treballar. Immediatament després, l’empresa va realitzar el dijous 15 d’octubre i el divendres 16 d’octubre 2 cribratges a un total de 263 treballadors. Els resultats d’aquests cribratges són 63 positius que són posats en quarantena immediatament i també la resta dels 112 treballadors cribrats i que van donar resultat negatiu, ja que són tractats com a contactes estrets. El dilluns di 19 es realitza un cribratge a 107 treballadors que es mantenen també amb confinament preventiu a l’espera dels resultats. Ahir dimecres, es van conèixer els resultats d’aquest tercer cribratge d’Amposta amb 10 positius i 97 negatius, dels quals 9 es consideren contactes estrets i, igual que els positius, resten en quarantena. La resta, 92, es poden reincorporar al lloc de feina. El dimarts 20 i el dimecres 21 s’han realitzat cribratges a 13 persones, que per incompatibilitat d’horari no van poder assistir al cribratge anterior. Actualment Amposta, amb una producció dels 60%, té 73 positius i 138 persones aïllades, de les quals 13 estan a l’espera de resultats.

En total, a Padesa s’hi han fet 2248 proves PCR, de les quals 692 a Amposta i 1.556 a Roquetes. «No hi ha hagut una pressió de mostres comparable en cap àmbit», ha afirmat la portaveu de l’empresa, tot apuntant que de fet la majoria dels casos detectats eren asimptomàtics. «Padesa no més que un reflexe del que tenim, no tenim dades per dir que la cadena de fora ha vingut de Padesa, perquè aquí es va detectar un treballador infectat, es va comunicat i es van prendre les mesures oportunes per aturar la cadena de contagis. Esta és una situació molt difícil per a tothom però no es pot desfermar la ràbia cap a una empresa que està patint igual que tothom, portem 4 setmanes en tancaments i hi treballen 1.115 famílies, i treballem per garantir la seguretat dels treballadors i en coordinació amb Salut en tot moment», ha apuntat.

Abancéns ha aclarit, sobre el fet que en els primers cribratges (dels 11 que s’han fet en total) els treballadors als quals es feia la prova PCR anéssin igualment a treballar fins tenir el resultat de les proves, que «així ho determinava inicialment els protocols de Salut» que han anat seguint, i que posteriorment van ser modificats de manera que actualment fins tenir els resultats els treballadors són confinats preventivament. Sobre este punt ha afegit que «només hi treballen pcr negatius, i els positius van cap a casa, no hi ha risc de contagi» i ha afegit que «a més cal tenir en compte que formem part d’un sector essencial com a subministradors d’aliments, i això ens posa en una posició que, si som capaços de garantir la salut, no estava justificat tancar». Així mateix, ha afirmat que l’aparició del brot d’Amposta «en principi no té perquè tenir relació amb el de Roquetes perquè no hi ha trasvasament de persones entre les dos plantes».

Pel que fa a la implementació de noves mesures per evitar nous brots i contagis, la portaveu de Padesa ha explicat que s’ha definit un nou protocol en els accessos dels treballadors, que ho han de fer de forma esglaonada i amb una sèrie d’indicacions de distància i seguretat.