Justícia creu que la reducció del 50% del lloguer evitarà el tancament de negocis

El Gremi de Restauració qualifica d'històrica la normativa ja que "reparteix els costos de la pandèmia"

Cafeteria Vips a la Plaça d'Alfons de Tortosa
Cafeteria Vips a la Plaça d'Alfons de Tortosa | Cedida
Aguaita.cat
20 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:26h
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat el decret llei que redueix al 50% el lloguer dels negocis tancats per la pandèmia i ha pronosticat que evitarà la clausura de molts establiments: "Es tracta d'una solució immediata i efectiva perquè ningú es quede pel camí. Necessitem donar respostes ara i no d'aquí tres anys", ha afirmat Capella. "Tot pivota al voltant d'un acord entre les parts –arrendador i arrendatari- però si no hi ha aquest acord, la norma estableix aquesta reducció del 50% del lloguer. El que no fa el decret és traslladar la solució a un tercer", ha apuntat la consellera de Justícia. El Gremi de Restauració, per la seua banda, ha qualificat "d'històrica" la normativa ja que "reparteix els costos de la pandèmia".
"Les solucions ara han de ser immediates. El que no pot esperar ningú és que d'aquí tres anys un jutge o una sentència li doni la raó sobre un lloguer", ha insistit la consellera de Justícia. "No servirà de res, serà una sentència molt maca però l'haurà de penjar a la paret perquè ja haurà tancat el seu negoci i deixat de pagar nòmines", ha puntualitzat Capella, que considera que el gran avantatge d'aquest decret llei és que ofereix una "resposta clara" si no hi ha un acord entre les parts.

Capella defensa la legalitat del decret: "Som competents"

Sobre els dubtes de la legalitat del decret –plantejats pel mateix PSC al Parlament-, la consellera Capella ha estat taxativa. "Som competents en matèria de Dret Civil, per tant la regulació de les relacions contractuals és nostra", ha recordat la titular de Justícia. "Si l'Estat dicta una llei marc general doncs haurà de respectar les competències pròpies de Catalunya", ha continuat Capella. "Es tracta d'un decret llei ajustat a la normativa i no renunciem en cap cas a desenvolupar les nostres competències", ha recalcat la consellera de Justícia.

"La pandèmia no dona cap tipus de treva. I la principal obligació d'un representant públic és donar solucions immediates a la ciutadania", ha reblat Capella.

El Gremi de Restauració: "Un pas valent en la direcció adequada"

"Per als restauradors, el pas que ha fet avui la Generalitat es pot qualificar d'històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l'inici de la pandèmia, que arrendadors i arrendataris comparteixin les pèrdues que genera i continuarà generant la crisi", ha apuntat el director del Gremi, Roger Pallarols. En aquest sentit, Pallarols ha assegurat que el decret elaborat pel Departament de Justícia suposa un "pas valent en la direcció adequada", perquè pretén donar respostes "immediates" i, al mateix temps, "facilitar l'acord" entre les parts. Fins ara, dos de cada tres arrendataris no han aconseguit una rebaixa del lloguer, tot i haver-la sol·licitat, segons una enquesta de clima empresarial realitzada pel mateix Gremi.

"Cal avançar la reobertura de bars i restaurants"

Igualment, Pallarols ha fet una crida a totes les formacions polítiques a donar suport al decret de regulació dels lloguers. "Primer al Parlament de Catalunya, on s'haurà de convalidar el decret llei", ha assenyalat el director del Gremi de Restauració. "L'Estat i la resta de comunitats farien bé de seguir l'exemple de la Generalitat i aprovar normes similars. Els poders públics no poden mostrar-se aliens a la injustícia que suposa tenir el local tancat al públic com a mesura per evitar la propagació del virus i haver de continuar pagant el lloguer íntegre", ha afegit Pallarols, que ha avançat que proposaran al Govern poder obrir abans dels 15 dies i reprendre l'activitat amb mesures com la limitació horària.

"No cal esgotar els quinze dies de tancament per arribar a aquest acord. Ens hem de proposar reconduir la situació aquesta mateixa setmana", ha afirmat el director del Gremi de Restauració, que aposta per poder obrir ja bars i restaurants el proper dilluns 26 d'octubre.