La CUP porta al Parlament la gestió dels transvasaments de l'Ebre esta setmana

La Natàlia Sànchez, ha convocat una roda de premsa este matí a Tortosa on també ha demanat la dissolució del Consorci d'Aigües (CAT)

Aguaita.cat
14 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:11h
LA CUP  PORTA LA GESTIÓ DELS TRANSVASAMENTS DE L’EBRE AL PARLAMENT DE CATALUNYA
LA CUP PORTA LA GESTIÓ DELS TRANSVASAMENTS DE L’EBRE AL PARLAMENT DE CATALUNYA | Cedida
La CUP Terres de l'Ebre i la diputada del Parlament Natàlia Sànchez en roda de premsa este matí a Tortosa, ha mantingut que tant en l'àmbit territorial com en l'àmbit nacional, prioritza la defensa del Delta i proposa treballar de forma progressiva en la nova cultura de l'aigua. Amb una reunió mantinguda amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) posa damunt de la taula la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).
Vuit mesos després del temporal Glòria que va alertar de la situació d'emergència en què es troba el Delta i que va tornar a posar sobre la taula la necessitat i urgència de reconsiderar polítiques ambientals per preservar aquest espai natural únic al sud d'Europa, la CUP creu que "ens trobem, lluny d'això, davant d'un altre atac que condemna la seva supervivència". Consideren que no han revertit les polítiques de gestió de l'aigua plantejades pel govern Espanyol i Català. A l'agost, el Consell de Ministres autoritzava una nova transferència d'aigua, 4,99 hectòmetres cúbics d'aigua, a Cantàbria, i el govern català signava que l'aigua de l'Ebre es pugui transferir també a la Conca de Barberà per abastir nou municipis de la Baixa Segarra.
Dos plans als quals la CUP s'oposa, ja que  consideren que han dinamitat la possibilitat de començar a implementar polítiques de gestió que respectin el cabal ecològic i permetin l'arribada d'aigua i sediments per mantenir la integritat física del Delta. Lamenten que vuit mesos després del temporal Glòria les promeses fetes al territori per part del govern espanyol i català hagin quedat en paper mullat.
Al seu parer tan les mesures post-Glòria que s'han dut a terme, com la restauració del Trabucador i les dunes artificials fetes pel govern espanyol a la Bassa de l'Arena, es tracten de mesures que generen molts dubtes sobre l'efectivitat i sostenibilitat que poden tenir a mitjà i llarg termini. "Estes mesures acaben malbaratant milions d'euros llançats al mar i no suposen les solucions estructurals que des de les entitats ambientalistes i de defensa del riu porten anys reclamant per revertir la regressió i subsidència del Delta", afirma la formació anticapitalista i independentista. Creuen que cal apostar per l'aportació de sorra a través del riu de forma natural, cosa que implica un canvi en la manera de gestionar els embassaments i el respecte dels cabals ecològics. En el seu moment la formació política ja va expressar les seues reticències vers la Taula de consens, on no estan representats els col·lectius ecologistes, i el Pla Delta, en ser un pla que no aborda l'arrel real del problema i prioritza les mesures a curt termini.
D'altra banda, creuen que ja és hora de treballar per la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Hi ha hagut 30 anys perquè els municipis i empreses receptores d'aigua hagin creat les seves infraestructures per autoabastir-se i deixar de dependre de l'aigua de l'Ebre. "Des de la CUP exigim al CAT la redacció d'un pla de retorn de cabals que acabi amb el mini transvasament de l'Ebre a Tarragona i que treballi en la planificació de canvis en la captació, com la dessalació o la reutilització d'aigua regenerada. A més, volem assenyalar l'opacitat d'aquesta institució que ha acabat convertint-se en agència de col·locació de polítics ebrencs i que es nega a fer públiques les retribucions dels seus membres". Recorden que la CUP va sol·licitar al CAT saber quina retribució rebia l'alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé quan presidia l'organisme, i tot i la resolució del GAIP (Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la informació Pública de la Generalitat) exigint al CAT que els facilites esta informació, aquest es va negar i va recórrer la decisió via contenciós administratiu. "Com ja vam dir en el seu moment, solament entenem la presència de polítics ebrencs en aquest organisme si és per derogar la concessió de 4m2/s, desmantellar la infraestructura i dissoldre el mateix organisme".
Finalment, volen evidenciar que governe qui governe a l’Estat Espanyol, es continuen implementant les mateixes polítiques d’expoli que condemnen el Delta i la vida de les persones que l’habiten a la seva desaparició. El govern “més progressista de la història” aprova un transvasament a Cantàbria, abans fins i tot de tenir elaborat el pla per a la protecció del Delta.  Un pla en el qual no tenen cap confiança, que s'està redactant d’esquenes al territori i que com apunta la PDE pot acabar sent moneda de canvi en les negociacions pel nou Pla Hidrològic a final d’any, un nou pla que es preveu que augmenti les dotacions de reg, la creació de nous embassaments o l’autorització de minitransvasaments com el de Santander.
També han denunciat el cinisme i hipocresia del Govern Català, que en les visites a Terres de l’Ebre han expressat que la problemàtica de regressió del Delta es tractava d’un tema “prioritari de país”, mentre es signa un acord entre el Consorci d’Aigües de Tarragona, el Govern de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i la Diputació de Tarragona per abastir a nou municipis de la Conca de Barberà. Un pla al qual s’oposa la plataforma local d’esta comarca "Volem Aigua Potable", que considera que la solució, més que portar aigua de l’Ebre, seria aprofitar el volum d’aigua del subsòl i instal·lar plantes potabilitzadores gestionades municipalment.
En aquest sentit, la CUP anuncia que portarà la problemàtica de l’Ebre al debat de política general d’esta setmana.