L'Ajuntament de Tortosa preveu estalviar 3,2 MEUR en 12 anys amb l'externalització de l'enllumenat

Redacció
03 d'abril del 2014
L'Ajuntament preveu un estal del 60% en 12 anys
L'Ajuntament preveu un estal del 60% en 12 anys | Cedida
L'Ajuntament preveu un estal del 60% en 12 anys Foto: Cedida

L'Ajuntament de Tortosa portarà al Ple ordinari del mes d'abril l'adjudicació definitiva del projecte d'externalització de l'enllumenat públic i dels semàfors de la ciutat a la UTE SECE ACSA, una vegada desestimats els recursos que van presentar altres empreses i que han demorat tot el procés, segons informa en consistori en nota de premsa.

Malgrat el retard, l'Ajuntament preveu que en sis mesos la nova adjudicatària faça les inversions corresponents per renovar l'enllumenat de tot el municipi. "Es tracta d'una actuació que permetrà assolir una major eficiència, complir normativa i generar un estalvi del 3.229.950 euros a les arques municipals durant els 12 anys de durada del contracte. L'estalvi energètic està xifrat en un -60,3 per cent, passant d'un consum actual de 5.356.831 KWH a 2.127.165 KWH". L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha comparegut este matí acompanyat del tinent d'alcalde d'Espai Públic, Domingo Tomàs, per presentar els detalls d'este projecte, que ha qualificat com "un dels més importants d'este mandat".

L'adjudicació es fa per un import de 538.324 euros anuals (iva exclòs) i per un període de 12 anys, fins al 2026. El preu de licitació (672.906 euros iva exclòs) ja representava un 20% de disminució del cost actual de manteniment de l'enllumenat, al qual cal afegir un 20% addicional d'estalvi provinent de la baixa de licitació en el concurs per part de l'adjudicatari. El contracte estableix que l'empresa s'ocuparà del subministrament energètic, el manteniment integral i conservació, l'estalvi econòmic i adequació d'instal·lacions per període esmentat. L'adjudicatària farà inversions per valor de 1.591.248 euros, als quals cal afegir els 399.178 en concepte de millores (noves lluminàries, auditories energètiques, instal·lació de bàculs, etc.)

Actualment, el municipi de Tortosa, incloses les EMD de Bítem, Campredó i Jesús, i els pobles dels Reguers i Vinallop, tenen 7.534 punts de llum, la major part dels quals "poc eficients", i 181 quadres elèctrics, dels quals 125 sense regulació lumínica. Les làmpades actuals se substituiran majoritàriament per models d'halogenur metàl·lic amb cremador ceràmic de menor potència, excepte al nucli antic, on s'aposta per làmpades de vapor de sodi d'alta pressió (llum groga). Les làmpades podran regular-se de manera unitària i tots els quadres elèctrics tindran control d'encesa i apagada. Pel que fa als semàfors, uns 200 en total amb 575 làmpades, se substituiran per leds de 15 W, així com 14 unitats de regulació semàfòrica. Amb estos canvis, l'Ajuntament pretén aconseguir un estalvi en matèria de consum energètic del 61 % en l'enllumenat i d'un 85% en els semàfors.

L'alcalde ha explicat que amb esta actuació l'Ajuntament "fa una aposta clara i decidida per l'eficiència energètica i l'estalvi econòmic, un pas molt important que ens situa al mateix nivell que les ciutats més avançades". Ferran Bel ha agraït el treball dels serveis tècnics municipals així com als tècnics del CODE.