L'Ajuntament de Roquetes reclama a Interior que no substituïsca per càmares el servei de guaites a les Terres de l'Ebre

L'Ajuntament de Roquetes demana formalment per decret d'alcaldia la continuïtat dels punts guaita per a la prevenció d'incendis forestals

per Aguaita.cat , Roquetes, 24 d'abril de 2020 a les 16:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Roquetes demana formalment la continuïtat dels punts de guaïta a les Terres de l'Ebre, principalment als Ports.El consistori recorda que des de fa diverses dècades el nostre territori a l'estiu està vigilat per guaites forestals que avisen en cas d'observar una columna de fum. Les funcions que realitza el personal de guaita són bàsiques per detectar ràpidament estes columnes de fum, localitzar-les degudament al territori i comunicar-les a la sala de controls per a preparar l'operatiu amb el cos de bombers.

Des de l' Ajuntament de Roquetes reivindiquen la utilitat del servei prestat i son conscients dels focs que han arribat a detectar, avisar i evitar que es propaguessin i es fessin grans.

Contràriament, pel que s'ha informat des d'Interiora través dels mitjans de comunicació, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, vol prescindir i tancar tots els punts de Guaita de Catalunya (47), ja que els considera obsolets i els atribueix un nombre ínfimd'avisos, afirmació que en el cas del municipi de Roquetes no comparteixen, i diuen justificar esta decisió argumentant la baixa efectivitat del servei en el model actual i la necessitat d'adoptar noves mesures que milloren la detecció i l'evolució dels incendis forestals. Tot això, en un escenari de canvi climàtic i sense quasi inversions en la prevenció d'incendis forestals.

A les Terres de l'Ebre el principal punt de guaita és el cim de Caro, un punt de primer ordre, el de més altitud i que compta amb una posició privilegiada. Però en hi ha d'altresi tots ubicats en punts estratègics, el Negrell i Tossal d'en Grilló també al Port, PuntaAlta a la Serra de Pàndols, Cerro Gordo a la Serra de Godall, la Creu de Santos a la Serrade Cardó i a la Serra de Llaveria.


Durant dècades els guaites ubicats al llarg i ample de les Terres de l'Ebre, i en concret alParc Natural del Port (Negrell, Caro i Tossal d'en Grilló) ens ha donat una gran
tranquil·litat en els dies calorosos i secs de l'estiu i quan la radiació solar és més forta, diu el decret signat per l'alcalde Paco Gas :"la tecnologia pot ser complementària a la vigilància per part del guaita, però la qualitat de les observacions d'una persona pot aportar molt més, fins i tot distingir si es tractad'una crema controlada o no, amb lo qual es poden evitar sortides en fals dels bombers", afirma l'escrit formal.

A més, una tecnologia d'estes característiques, continua la petició a Interior, no s'implanta d'un dia per un altre amb el qual s'està deixant un buit important. Un buit com el que, fa uns anys, va deixar Codel desmantellament dels parcs d'estiu per transformar-se en columnes mòbils que es mouen pel territori en funció dels riscos. Ja aquesta retallada en la protecció de l'entorn natural va fer reduir la capacitat de resposta en cas d'incendi al nostre territori, amb una gran extensió d'espais forestals (el 55% de les TE) on mes de la meitat d'esta superfície està protegida i entre les quals les 35.050ha del parc Natural del Port.

Tampoc les trucades al 112 són garantia per alertar d'incendis en un territori amb poca densitat de població, opinen, ja que la cobertura telefònica és deficitària, fins i tot nul·la en molts indrets dels mateixos espais naturals i agreujat per les altes temperatures que a l'estiu es donen en una gran massa forestal de característiques mediterrànies.
La implementació de les noves tecnologies no hauria de ser motiu, o excusa, per
eliminar llocs de treball, 9 a les Terres de l'Ebre en zones amb un despoblament creixent.

L'Ajuntament de Roquetes, conclou l'escrit, no pot acceptar que quan des de determinats Departaments del mateix Govern de la Generalitat s'està fent un esforç per implementar el repoblament de les nostres comarques i consolidar l'assentament de la població al territori, per altra banda es proposa eliminar uns llocs de treball que, si bé des d'una perspectiva urbana no representa massa cost social ni són gaire representatius en el conjunt de la taxa d'atur,per a les Terres de l'Ebre són uns llocs de treball molt importants, tant des del punt de vista de l'economia familiar, com del manteniment de llocs de treball en el món rural.
 

 

Participació