Les pluges retarden l'inici de la campanya de l'arròs al Delta dues o tres setmanes

La meteorologia del final de primavera condicionarà que el retard s'arrossegui fins a la sega

per Aguaita.cat , Amposta, 20 d'abril de 2020 a les 13:14 |
Arrossars del marge esquerra. Foto d'arxiu | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els arrossaires no podran començar la preparació dels camps per a la sembra de l'arròs a final d'este mes d'abril. Les abundants i fortes pluges de les últimes setmanes, amb més de 300 litres acumulats, manté el Delta saturat d'humitat, d'aiguamolls i fonts que feia anys que no sobreeixien i que no permeten assecar els camps per les feines prèvies a la sembra. "És un disbarat les fonts que han sortit", ha remarcat Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos (UP).

Les feines es retardaran entre uns 20 dies o més, preveient que ha de seguir plovent esta setmana. Si la primavera acaba amb temperatures suaus, la planta podria desenvolupar-se ràpid i escurçar este retard de cara a la sega.


Les pluges han endarrerit un mínim de dues setmanes l'inici de la campanya de l'arròs. Els agricultors han pogut seguir treballant amb normalitat tot i l'estat d'alarma per la covid-19 però amb més de 300 litres de pluja acumulats amb els últims aiguats, els camps no s'assequen i no es poden fer els treballs previs –llaurar, anivellar i adobar- que es fan abans que les comunitats de regants soltin l'aigua per inundar els camps i sembrar.

Amb les pluges que es preveuen esta setmana, els arrossaires no descarten començar a fer estes faenes amb els camps banyats i inundats. "Haurem de fer sí o sí els treballs dins de l'aigua i això suposa més despesa i més dificultats. Els tractors s'enfonsen i tot es complica", ha explicat Verdiell. El responsable d'UP no s'ha atrevit si aquest retard pot ser bo o dolent per a la collita però la sembra s'haurà de fer tan bon punt els arrossars estiguin inundats.


Enguany els pagesos no compten amb un herbicida preemergent que s'aplicava contra les males herbes abans de sembrar - ha caigut dels registres europeus-. "Enguany serà entrar l'aigua i sembrar en 4 o 5 dies després d'inundar els camps", ha explicat.

La meteorologia del final de primavera i l'inici de l'estiu determinarà el desenvolupament de la planta i el resultat de la campanya. L'any passat amb un maig i juny "freds", la planta va tardar a créixer. "Tot dependrà que tinguem bona hora quan haguem sembrat, que la planta es desenvolupe de pressa i que s'escurce esta diferència de 20 dies quan fem la sega", ha dit.

 

Participació