El Govern i el Consell de la Terra Alta impulsen un pla pilot «d'envelliment km 0» per atendre la gent gran

El document s'implementa en aquesta comarca per l'elevada xifra de persones grans

per Aguaita.cat , Gandesa, 9 de març de 2020 a les 10:50 |
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies , Chakir el Homrani i la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern i el Consell Comarcal de la Terra Alta han acordat este dissabte impulsar el Pla Pilot de Foment de l'Envelliment Km 0 de polítiques per atendre les necessitats de la gent gran d'esta comarca.

De fet, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha escollit implementar este pla a la Terra Alta perquè registra una elevada taxa d'envelliment, molt per sobre de la mitjana de Catalunya.


El pla prioritzarà diversos programes per tal de fomentar l'autonomia personal, l'envelliment actiu al mateix domicili, entorn familiar i comunitari, la participació i l'apoderament de la gent gran, així com la lluita contra la soledat no desitjada i les millores dels serveis socials de la xarxa d'utilització pública.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha destacat que "com a país necessitem crear un sistema de protecció social que acompanyi en el procés d'envelliment, capaç d'atendre la diversitat de situacions que presenta". I és que per a El Homrani és "imprescindible" atendre les situacions de dependència abans que siguen "més acusades". Davant d'això, ha afirmat que "cal fer-ho des de la proximitat, per no trencar la xarxa social, i respectant el dret a decidir de la gent gran".


El pla pilot es basarà en quatre eixos d'actuació prioritaris com són l'acció comunitària i envelliment actiu; els serveis de proximitat que ajuden a mantenir la gent gran a la seua llar; la innovació, flexibilitat i millora de l'accés i l'accessibilitat als serveis i atenció integrada i en xarxa. L'acord també preveu la creació d'una comissió de treball -formada per tres representants del Departament de Treball i tres més per part de l'ens comarcal- que s'encarregarà d'elaborar un diagnòstic i un pla operatiu territorial de concreció i de desplegament de les accions d'actuació.

 

Participació