El Museu de la Mar de l'Ebre presenta este dissabte l'exposició «Camins de ronda»

L'exposició serà visitable a la sala d'activitats temporals del Museu de la Mar de l'Ebre fins al diumenge 1 de març

per Aguaita.cat , La Ràpita, 16 de gener de 2020 a les 10:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El proper dissabte 18 de gener a les 19:30h s’inaugurarà al Museu de la Mar de l’Ebre l’exposició Camins de ronda. Es tracta d'una iniciativa de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana que s'ha organitzat conjuntament entre el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita amb l'objectiu de mostrar els valors patrimonials dels camins de ronda.

Camins de ronda recrea i posa en valor la diversitat paisatgística i social de la xarxa de senders que ressegueix la costa catalana. L'expressió fer la ronda significava antigament l’acció de recórrer els carrers d’una població o els diferents departaments d’una fortificació per procurar impedir els atacs i mantenir-hi l'ordre. En origen, s'anomenaven camins de ronda els que recorrien l'interior de la muralla d'una vila, però més endavant també es va utilitzar este terme per als camins que servien per vigilar la costa i el mar. Actualment, estos camins ens regalen bonics paisatges i un patrimoni del nostre litoral ple d'història.


L'exposició repassa l'origen dels camins de ronda com a espais necessaris d'accés a la mar i als recursos naturals com a font de riquesa, l’aprofitament com a línia costanera de protecció d'estranys i perills procedents del mar, i descriu el caràcter públic i comunitari d'estos senders de costa - malgrat alguns episodis de privatització llargament denunciats pels usuaris -, via d'entrada de mercaderies i de contraban, però també punt de trobada amb la natura i el paisatge arran de mar. 

A més, el Museu de la Mar de l’Ebre, juntament amb el Club Centre Excursionista la Foradada, ha organitzat una activitat complementària per a la mostra. El dia 23 de febrer es realitzarà una sortida de camp per conèixer el recorregut, la història, el medi geològic i biològic dels senders que ressegueixen la mar de l’Ebre, en l’últim tram de la costa catalana.


L'exposició serà visitable a la sala d’activitats temporals del Museu de la Mar de l’Ebre fins al diumenge 1 de març, i l'entrada serà gratuïta. 

 

Participació