L'avaria de la canonada del CAT a l'Ampolla no estarà arreglada fins diumenge

Municipis i indústries estan confiats que mentrestant podran garantir el subministrament d'aigua amb recursos propis

per Redacció, L'Ampolla | 3 de gener de 2020 a les 19:08 |
Un dels punts per on baixa aigua de la canonada rebentada a l'Ampolla. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) estima que la canonada principal de la xarxa del mini-transvasament de l'Ebre a Tarragona no estarà reparada i podrà tornar a estar en servei fins diumenge al matí, en un període de 36 hores. El servei es restablirà progressivament a tots els consorciats, 63 ajuntaments i 26 indústries de Tarragona i l'Ebre, que no disposen d'aigua del CAT des d'este divendres al matí, i als quals se’ls ha sol·licitat que s’abastissin a través dels seus recursos propis.

Els municipis i també les indústries no temen per partir problemes de subministrament perquè tots ells disposen de dipòsits o pous que permetran garantir l'abastiment d'aigua durant el temps que durarà la reparació.


L'avaria de la canonada l'ha causat el col·lapse d'un tub de formigó pretesat al costat de l’AP7, al terme municipal de l’Ampolla, i ha estat substituït per un d'acer. Les persones afectades es poden posar en contacte amb el CAT per fer arribar les seves reclamacions sobre els desperfectes que ha ocasionat l'avinguda d'aigua després que rebentés la canonada. El Consorci demana a la població que per poder conèixer les possibles afectacions i restriccions del servei en l'àmbit particular, es posEn en contacte amb els seus ajuntaments o amb les empreses concessionàries del servei d’aigua.

Mentrestant els municipis i les empreses a qui subministra el CAT es mostren confiats que es podrà gestionar la situació amb normalitat en les pròximes hores. Fons de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han enviat un missatge de tranquil·litat, ja que les indústries disposen de fonts d'abastiment alternatives per estos casos, que "ja estan funcionant correctament". Es tracta de dipòsits, pous i de la planta d'aigua regenerada, que funciona a ple rendiment. Si es complixen les previsions del CAT per resoldre l'avaria, no preveuen afrontar cap problema per seguir operant.


A la Ràpita, un dels municipis més dependents del subministrament del Consorci, han activat recursos hídrics propis i segons ha explicat l'empresa concessionària de la xarxa d'abastiment de la població, el subministrament està garantit per als pròxims dies. En estos moments es consumix aigua dels dipòsits i pous municipals. Pel que fa a Deltebre, que forma part de la mancomunitat Deltatres (que també inclou Camarles i l'Aldea), disposen de dos pous per abastir els municipis durant dos dies i ja estan actius. Deltebre a més compta amb un tercer pou que permetria allargar encara més aquest recurs alternatiu per a l'abastiment d'aigua.

Des de l'Ajuntament d'Amposta també expliquen que el subministrament d'aigua potable a la ciutat no es veu afectat per l'avaria perquè la captació es fa de pous i només s'abastixen amb aigua del CAT en episodis puntuals i sobrevinguts per problemes en estos pous. Des d'Amposta s'ha enviat maquinària municipal a l'Ampolla per ajudar en les tasques de neteja dels desperfectes que ha causat l'avinguda d'aigua. A l'Ametlla de Mar estan fent un seguiment dels consums de la població, a la qual s'ha demanat restringir-los als "mínims necessaris" perquè amb l'ús actual, no hi haurà problemes d'abastiment durant un o dos dies, gràcies a l'aigua disponible als dipòsits municipals.

Pel que fa al Camp de Tarragona, l'empresa proveïdora d'aigua de la Canonja, el Catllar, Tarragona i Els Pallareros, Ematsa, ja ha assegurat que no es preveuen problemes d'abastiment, però preveient que la reparació s'allargarà i per les maniobres que s'estan realitzant, es poden produir reduccions de pressió puntuals en alguns punts de la ciutat de Tarragona. Tampoc a Salou i la Pineda, on compartixen un dipòsit que conté actualment 30.000 metres cúbics de reserva, es preveuen problemes. Això permetrà donar servei a la població durant tres o quatre dies, depenent de l'ús que se'n face.

A la pàgina web del CAT hi ha un comunicat dirigit a les persones que hagen pogut estar afectades per este incident. 

 

Participació