La Ribera d'Ebre prioritza la fibra òptica i la millora de les infraestructures al projecte País Viu

La comissió de treball bilateral entre el Govern i els alcaldes i agents socials es constituïx a Móra d'Ebre

Càrrecs de la Generalitat, alcaldes i representants socioeconòmics de la Ribera d'Ebre abans d'entrar a la reunió constitutiva de la comissió de treball del projecte País Viu.
Càrrecs de la Generalitat, alcaldes i representants socioeconòmics de la Ribera d'Ebre abans d'entrar a la reunió constitutiva de la comissió de treball del projecte País Viu. | ACN
Redacció
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:58h
El projecte 'País d'Oportunitats, País viu' ha aterrat este dimarts a la Ribera d'Ebre. La comissió territorial s'ha posat a treballar amb alguns objectius clars. Reclamen amb urgència el desplegament de la fibra òptica i un pla pilot de 5G rural, millores als regadius, les infraestructures i el transport públic i una aposta clara per desenvolupar indústria energètica neta. Miquel Àngel Escobar, secretari d'Administracions Locals, s'ha compromès a què no queden les propostes en paper mullat tot i reconèixer que és un pla a llarg termini que tindrà en compte les "singularitats" de cada territori. El projecte 'País Viu' arribarà també al gener a la Terra Alta.

La Ribera d'Ebre i el Govern ja treballen per desenvolupar una estratègia a "llarg termini" per desenvolupar el projecte 'País Viu', amb propostes concretes que ajuden a frenar el despoblament, a reactivar econòmicament els territoris, a desenvolupar "al màxim les seues potencialitats" i a atendre les seues demandes. Així ho ha defensat Miquel Àngel Escobar, secretari d'Administracions Locals, que ha presidit la constitució de la comissió territorial on es marcaran les prioritats de la comarca i l'agenda per dur a terme les propostes.

Escobar ha apuntat que per trencar amb "problemàtiques arrelades i profundes" el projecte ha d'oferir "una mirada àmplia, transversal - hi participaran diferents Departaments-, i bilateral". "Representa un canvi real en les relacions entre la Generalitat i els territoris. Independentment de qui governe a les adminsitracions locals o guvernamentals, el territori té dret a tindre una relació permanent, singular i estable amb el Govern des de la seua especificitat", ha defensat.

El secretari d'Administracions Locals ha posat l'accent en "la singularitat" de les polítiques que permet este projecte, "un dels punts claus d'este projecte de 'País viu'", ha dit. "Tots els territoris s'assemblen i a la vegada tots són diferents. Tenen especificitats orogràfiques, de posicionament, de configuració industrial o d'allò que siga, i necessiten un tractament diferent", ha apuntat. El repte, ha dit, és desenvolupar polítiques de la mà del territori que responguen a estes particularitats i necessitats que demanda cadascun. "Estem molt satisfets i veiem una gran predisposició del territori a obrir el debat, que obliga a un consens territorial per oferir un full de ruta del Govern amb el qual aterrar les seues polítiques amb una lògica operativa. No serà retòric ni declaratiu. Es transformarà en accions que siguen tangibles els pròxims mesos", s'ha compromès el secretari general.

La Ribera d'Ebre ja ha avançat feina situant quatre eixos prioritaris per millorar el desenvolupament de la comarca. Es tracta d'una banda, del desplegament de la fibra òptica, per seguir sent pioners en espais de coworking rural, i formar part d'un pla pilot per desplegar el 5G rural. També es reclamen millores en les infraestructures de comunicació i el transport públic, als regadius i s'aposta per una reindustrialització que podria centrar-se en l'energia verda.

"Volem continuar sent una comarca que produeixi energia i aprofitar les línies d'evacuació de la central nuclear, que es puguin utilitzar quan aquesta deixi de produir. Ens mereixem tenir prioritat a l'hora de fer inversions i ho podem reclamar alt i fort. Si hem donat la meitat de l'energia entre les tres centrals nuclears al consum de Catalunya, penem que a l'hora que s'hagin de posar altres centres productors d'energia, hem de ser els primers", ha defensat Carim.

La comarca també vol millorar les infraestructures agrícoles i forestals. "La gent que aposta per l'agricultura ha de tenir les seves oportunitats. No se'ls pot castigats per estar al costat d'una central nuclear i pensem que el sector fa un gran producte i destinen molts esforços, amb la implicació de molta gent jove, per fer un producte local molt bo i que cal fer valdre", ha assenyalat Carim.

"Tenim un paisatge que és endogen i uns valors que ja tenim i hem de fer que el territori siga valorat perquè la gent hi vulga viure i hi puga vindre a viure-hi. Necessitem connectivitats", ha insistit. "La gent creu en el turisme i hem de tenir un territori apte perquè qui vulga vindre tinga totes les prestacions, sobretot solucionant la mancança més gran que és la mobilitat i que és on la Generalitat ens pot ajudar", ha demanat la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Gemma Carim ha valorat "molt positivament" el projecte 'País Viu'. "Volem desmitificar les dades de despoblament perquè la Ribera d'Ebre sap on vol anar i sols no ho podem dur a terme", ha defensat. "Sabem que és un projecte llarg però ha estat bo per a nosaltres, per interioritzar què volem i sobretot allò que no volem, que ho tenim molt clar", ha afegit Carim.

A la reunió no hi ha hagut representació de tots els alcaldes de la comarca, "per operativitat" segons de la comissió segons ha explicat Carim, però l'esborrany de document que s'ha avançat a la Generalitat ha estat àmpliament consensuat. També hi ha participat quatre agents socials, "pel mateix motiu", en representació de sectors com l'agroalimentació, la pagesia, la innovació i el turisme. Les taules de treball estan obertes a tothom qui vulga fer-hi aportacions.