Alliberades una cinquantena de tortugues d'estany al delta de l'Ebre

Els exemplars se solten a la llacuna de l'Alfacada dins del projecte de recuperació d'esta espècie amenaçada

per Redacció, Delta de l'Ebre | 22 d'octubre de 2019 a les 18:38 |
Un tècnic fent l'alliberament d'alguns exemplars de tortuga d'estany a la llacuna de l'Alfacada. | Cedida ACN (Mariano Cebolla)
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha alliberat este dimecres una cinquantena de tortugues d'estany a la llacuna de l'Alfacada. Forma part del projecte de recuperació d'esta espècie amenaçada, que s'impulsa des del 2006 amb la col·laboració amb l'Associació Picampall. És el segon alliberament de l'espècie enguany i se supera el centenar d'exemplars. Les tortugues van néixer fa tres anys en captivitat al centre de recuperació de fauna salvatge del Canal Vell.

La tortuga d'estany és una de les dues espècies de tortugues d'aigua dolça autòctones de Catalunya i la península Ibèrica. Fins a meitat del segle XX encara era bastant abundant al delta de l'Ebre, fins i tot, en els ambients aquàtics més transformats per l'home.


Actualment, està considerada com una espècie amenaçada per diversos factors, l'impacte de la contaminació química de les aigües, la reducció i la transformació del seu hàbitat, la pesca a les llacunes i la recol·lecció d'exemplars com animals de companyia. Al Delta vivia a les llacunes litorals de Canal Vell i Encanyissada però amb el programa de recuperació iniciat el 2006, se'n poden trobar a l'Illa de Buda i la llacuna de l'Alfacada. Des de l'inici del programa, s'han alliberat al Delta 932 exemplars. El Parc Natural del Delta de l’Ebre du a terme un seguiment específic d'esta espècie des dels anys 1990.

 

Participació