Un espai de reflexió multisensorial sobre el canvi climàtic i el desgel polar, a Eufònic

L'artista escocesa Kathy Hinde porta al Centre d'Art lo Pati una escultura sonora que pretén conscienciar el públic sobre el fenomen

per Redacció , Amposta, 2 de setembre de 2019 a les 16:03 |
Kathy Hinde amb la seva escultura sonora 'Phase Transition'. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tres reproductors de vinil emeten sons i freqüències de les radiacions que generen els gasos d'efecte hivernacle al ritme que recipients amb cubs de gel es van fonent al calor de tres grans focus. 'Phase Transition', l'escultura sonora de l'artista escocesa Kathy Hinde, programada al centre d'art lo Pati dins dels actes previs del festival d'arts sonores i visuals d'avantguarda Eufònic, vol remoure consciències sobre la importància transcendental del canvi climàtic. Especialment, en un espai sensible com és el delta de l'Ebre. La proposta es pot visitar fins al 15 de setembre.

Hynde, que porta treballant des de 2016 en este projecte arran de les seues lectures sobre el fenomen del canvi climàtic, reconeix que el seu propòsit amb l'obra és "ambigu". "Vull que la gent passi temps amb ella. Ja tenim informació sobre el canvi climàtic, és mol conegut i molt extens, però de vegades és difícil saber què pensa cadascú", explica.


Ha estudiat les radiacions i els gasos que generen l'efecte hivernacle, les freqüències atmosfèriques i ho ha convertit en una experiència poètica i reflexiva al voltant del canvi climàtic. Els cubs de gel dins de recipients es van fonent per l'acció dels focus al ritme de dades sobre el canvi climàtic. El degoteig del desgel ressona per tota la instal·lació en recipients metàl·lics plens d'aigua i es fusiona amb els sons que emeten els reproductors de vinil, que avancen a velocitats diferents en funció de la rapidesa de la fusió del gel.

En un ambient essencialment fosc, únicament les làmpades que van encenent-se i apagant-se progressivament conferixen un ambient especial. Els visitants van percebent el creixement i decreixement de les freqüències sonores i els patrons que generen. Hynde, en aquest sentit, vol donar resposta a les reflexions del públic sobre el fenomen i, al mateix temps, generar diferents espais, com passa als concerts o festivals culturals, que creen espais socials per tenir converses en diferents contextos, per explicar noves històries". "Crear un espai diferent per a això", resumix. 


Hinde, que va portar l'any 2017 la seua obra en una piscina abandonada de Londres, és conscient que les reaccions que puga provocar la seua obra entre els espectadors també depèn del context de l'exposició. En este cas, valora l'oportunitat de poder-la portar en un espai ecològicament "sensible" i especialment vulnerable davant del canvi climàtic com és el delta de l'Ebre. "He après molt sobre el Delta i els cabals", explica, tot recordant que la pujada del nivell del mar pel desgel polar suposa una amenaça directa per a la seua supervivència ecològica. "És interessant veure com respon la gent" en una àrea "increïblement rica": "cal reconèixer la seva importància i trobar formes per preservar-la en el futur", tanca.

L'artista escocesa ha portat les seues obres no només a Europa, sinó també a la Xina, Pakistan, els Estats Units, Colòmbia, Mèxi, Brasil i Nova Zelanda. També ha rebut diversos guardons al seu treball. Inaugurada este dissabte en el marc de les activitats prèvies del festival Eufònic, sota la denominació Pòrtic Eufònic, 'Phase Transition' es pot visitar al centre d'art lo Pati, a Amposta, fins el pròxim 15 de setembre.

 

Participació