medi ambient

​La granota toro, a un pas de ser eradicada al Delta de l'Ebre

A la tardor farà un any que no es detecta cap exemplar adult o capgròs d'aquesta espècia invasora

Capgrossos de granota toro capturats al Delta de l'Ebre el 2018 | ACN
per Aguaita.cat, Delta de l'Ebre | 16 d'agost de 2019 a les 09:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre confien poder donar per eradicada la granota toro l'estiu que ve. A la tardor farà un any que no es detecta cap exemplar adult o capgròs d'esta espècie invasora, ni se'ls escolta raucar, però es deixarà passar un nou cicle reproductiu per assegurar-se'n.

El confinament del nucli infestat, amb una tanca física que es va construir a contrarellotge, va ser la clau per aïllar els exemplars que algun particular va alliberar a la zona del filtre verd i que es van reproduir. També es va salinitzar l'espai. Esta espècie té poca resistència a l'aigua salada. Ara es fan mostrejos d'ADN ambiental que permeten detectar si queden granotes toro sense albirar-les ni capturar-les.


Al juliol del 2018 saltaven un cop més les alarmes al delta de l'Ebre amb la detecció d'exemplars de granota toro que, per primer cop a l'estat espanyol, s'havien reproduït en un espai natural protegit. De capgrossos de granota toro, originària de l'Amèrica del Nord, se'n va trobar més de 900 entre el juliol i l'agost de l'any passat. Es tractava de l'enèsim grup d'invasors a què s'havien d'enfrontar els tècnics del Parc Natural però esta vegada s'han aconseguit resultats contundents i positius. 

Tanca i salinització


Una tanca terrestre de més de sis quilòmetres i la salinització dels espais humits al nucli infestat del filtre verd del Delta han estat determinants per evitar la propagació. L'eradicació, però, no es donarà per bona fins que no passe un altre cicle reproductiu, de cara l'estiu vinent. "Ha de passar un any sense que es detecte cap exemplar", ha recordat la tècnica del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Nati Franch. Tot i així, se senten molt satisfets pels resultats aconseguits. "S'ha fet allò que calia, en el moment adequat. Ara continuaran les tasques de vigilància per assegurar-nos que no queda cap granota", ha afegit. 

Contenir una espècie invasora al Delta és "molt complicat" i més si es tracta d'un amfibi que es pot moure per l'aigua i, feta la metamorfosi, per terra. "Havíem d'avançar-nos. No podem només aïllar a l'aigua. De fet, com ha apuntat Franch, amb la tanca ja feta, es van trobar exemplars de granota toro d'un any d'edat fora del perímetre de confinament. "Van sortir abans d'acabar de fer la tanca i vam fer una campanya extra de mostrejos intensius i de salinització fora. Des de llavors no hem trobat res més", ha explicat la tècnica del Parc. 

La tècnica de l'ADN ambiental facilita la feina i garanteix que l'espai estiga net d'estos amfibis exòtics sense haver d'albirar-los. A través de mostres d'aigua es pot detectar la presència d'estos invasors i de moment, els resultats són també negatius. 

 

Participació