Ulldecona prepara més de 150 actes per gaudir de les Quinquennals del 6 al 15 de setembre

Més de 600 persones estan implicades directament en l’organització d'estes festes, presentades este dijous

Roda de premsa de presentació del programa d'actes de les Quinquennals, este dijous a Ulldecona.
Roda de premsa de presentació del programa d'actes de les Quinquennals, este dijous a Ulldecona. | Cedida
Redacció
08 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:11h
Més de 150 actes ompliran de festa les Quinquennals que Ulldecona viurà del 6 al 15 de setembre com un esdeveniment molt especial en honor a la Verge de la Pietat. Este matí, el govern municipal que encapçala l’alcaldessa Núria Ventura ha presentat la programació completa, que inclou activitats religioses, música, concerts, teatre, actes tradicionals, actes taurins, exposicions, competicions esportives, presentacions de llibres, activitats infantils i juvenils i promoció del patrimoni entre altres. “Les festes són diversió, són cultura, història, són sentiment, tradició, esports, i a la vegada també dinamització econòmica, són gastronomia, promoció del comerç, i, sobretot, moments de germanor i convivència”, ha afirmat l’alcaldessa.

Les Quinquennals d’Ulldecona van ser declarades al 2010 «Festa Tradicional d’Interès Nacional». En la seua preparació han participat enguany 48 entitats i associacions i altres persones a títol individual. En total, més de 600 persones implicades directament en l’organització dels diversos actes, a qui l’Ajuntament ha agraït la seua tasca.

La Comissió de Festes dels Valentins serà enguany l’encarregada de fer el pregó de Quinquennals, com a reconeixement a la seua tasca al llarg dels darrers anys i al seu compromís diari amb el poble.

Pel que fa al logo promocional de les Quinquennals, que s’ha utilitzat durant tot l’any, és obra del dissenyador Josep Redó, mentre el cartell anunciador, un clar homenatge a la dona, és obra del també artista faldut Paco Guzmán, il·lustrador i caricaturista. El cartell transmet la il·lusió que Ulldecona sent amb l’arribada de les Quinquennals, a través d’un gran somriure.

D’altra banda, este dijous s’ha posat a la venta, al retén de l’Ajuntament, les entrades dels concerts del grup valencià ZOO i Damaris Gelabert. En els dos casos les entrades anticipades tenen un cost de 8 euros i a taquilla, 10 euros. També es venen ja les taules i cadires per a les nits de ball i s’han obert inscripcions per als actes que la requereixen (diada de la bicicleta, carrosses, sopar ex pubilles i pubills i diada de la paella, entre altres.

Els orígens de les Quinquennals d’Ulldecona
Durant la Guerra Civil, a l’estiu del 1936, la imatge de la Verge de la Pietat, patrona d’Ulldecona, va ser destruïda i tres anys després, l’artista local Vicent Barrera va realitzar i cedir una nova imatge de la Verge, que és la que actualment és venera.
En aquell moment, de manera espontània i ràpidament, es van començar a guarnir els carrers amb els materials que es tenien a mà: plantes naturals, murta, hedra, vànoves o paperets de colors, entre d’altres. Es va començar també la celebració de la processó i es va traslladar la imatge en romeria fins a l’Ermita. El 8 de setembre de 1939, l’Ajuntament d’Ulldecona havia ja adoptat l’acord de baixar la imatge a la vila cada cinc anys, origen de les festes actuals.

Des d’aleshores, les Festes Quinquennals han adquirit major esplendor. La tradició de vestir i engalanar el poble com un ritual per rebre la Verge ha anat creixent el veïnat treballa durant mesos cadascú per decorar al seu carrer. Avui dia s’engalanen majoritàriament amb flors fetes amb qualsevol tipus de material reciclat com plàstic, taps, ampolles, roba o altres materials, i als balcons s’hi continuen col·locant vànoves i cobrellits treballats a mà en molts casos.

L’Ajuntament ha informat que durant tota la setmana de festes no es permetrà aparcar als carrers que estiguen arreglats. Per això habilitarà més de 48.000 m2 d’aparcament. També hi haurà un trenet turístic que farà diversos recorreguts pels carrers ornamentats durant tota la setmana.

A més, tots els dies de festes hi haurà dos Punts d’informació, assessorament, i acompanyament per a les possibles víctimes d’agressions sexistes. Per les tardes estarà ubicat a la cantina de la plaça de bous i per les nits, a la barra del poliesportiu.