Multats tres pagesos del Delta de l'Ebre amb 3.000 euros per no advertir que hi havia caragol maçana als seus cultius

Advertir de l'existència d'exemplars d'aquesta plaga als arrossars és "obligatori" i es considera una falta molt greu no fer-ho

per Redacció , Amposta, 6 d'agost de 2019 a les 16:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura ha multat tres pagesos del Delta de l'Ebre, concretament de l'hemidelta dret, per no comunicar a les administracions que havien trobat caragols maçana als seus cultius i que van optar per combatre'l amb mitjans propis. Les sancions són de 3.000 euros cadascuna atès que advertir de l'existència d'exemplars d'esta plaga als arrossars és "obligatori" i es considera una falta molt greu no fer-ho perquè posa en risc les tasques de confinament i eradicació que s'estan fent. Si existixen focus no controlats de caragol maçana és fàcil que es propaguen per desguassos i camps veïns.

L'actual normativa de control d’espècies invasores obliga els agricultors a comunicar la presència de les plagues a l'administració. Els pagesos que opten per no fer-ho, eliminen ells mateixos les postes o exemplars adults, en este cas de caragol maçana. Això suposa un risc perquè no es pot garantir l'eliminació completa ni evitar que el caragol maçana contamine altres camps. La amenaça més gran ara, justament a l'hemidelta dret on la plaga està confinada, és que s'infecten desguassos que es consideren néts i arribin postes a nous camps.


Agricultura recorda als pagesos que quan es comunica la presència de caragol maçana als arrossars, s'actua ràpidament i "sempre garantint el conreu normal de la collita de l'arròs". El protocol d'actuació és posar malles a l'entrada i la sortida de canals i desguassos per evitar-ne la propagació cap a l'exterior del camp i es "monitoritza" mentre es fan tractaments amb saponina, de vegades fins a tres cops en una mateixa campanya, tot a càrrec del pressupost destinat pel Departament a lluitar contra la plaga. 

A l'hemidelta dret, la presència de cargol poma l'any passat va disminuir lleugerament amb relació a l'anterior, per sota de les 90 hectàrees afectades. 

 

Participació