tribunals

Admesa una querella contra l'alcalde en funcions d'Alfara i la ramaderia Mur per no aturar els temptejos

El torero Rubén Marín acusa de prevaricació Josep Mas i Àngela Mur tot reclamant que es complisquen les sentències judicials de prohibició de l'activitat

per Redacció , Tortosa, 31 de maig de 2019 a les 11:30 |
Pla general d'un torero participant en un dels espectacles taurins que se celebrarien il·legalment a Alfara | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat d'instrucció número 5 de Tortosa ha admès a tràmit una querella per prevaricació contra l'alcalde en funcions d'Alfara de Carles (Baix Ebre), Josep Mas, i la ramadera de braus Àngela Mur per suposada prevaricació. Presentada a través de la seua empresa Toros Costa Dorada SL, el torero Rubén Marín vol aconseguir que la ramaderia d'Alfara deixe d'organitzar espectacles taurins sense mort de l'animal per a turistes emparada en una llicència municipal.

Tot i que el jutjat número 17 de Barcelona va declarar il·legal esta pràctica en una sentència de l'any 2015, el torero no ha deixat de denunciar que durant els últims estius s'ha seguit celebrant amb turistes russos que arriben a la finca en autocar i paguen tant pel dinar com per l'espectacle prohibit. El passat mes de març, Marín ja va presentar un recurs al jutjat contenciós número 2 de Tarragona reclamant que s'executés la sentència.


"Vull que es complisca la llei. Igual que jo m'he hagut de desplaçar a Castelló havent-m'ho inventat. Si jo no puc, que no ho faça ningú. Que no siga la llei de l'embut", ha assegurat el torero tarragoní, contrariat, en declaracions a l'ACN. Acusa l'alcalde en funcions, el socialista Josep Mas, que no continuarà al càrrec ni al consistori este pròxim mandat, de donar cobertura legal municipal a les curses de braus turístiques organitzades per la ramaderia, saltant-se les sentències i la legislació vigent. "Confio en la justícia plenament: hi ha una sentència ferma de 2015 que prohibeix estos espectacles que organitza la ramaderia Mur saltant-se a la torera la sentència. Anirem fins al final en tots els àmbits", avisa.

D'entrada, Marín vol que el jutjat d'instrucció número 5 de Tortosa, que ha acceptat a tràmit la demanda poques setmanes després de la seua presentació, precinte i cesse l'activitat, com a mínim, fins que tinga lloc el judici. Tot i que tant Mas com Mur havien estat citats inicialment per declarar el passat dimarts, el retard en el lliurament formal de la citació ha obligat a posposar la data.


Segons avança el denunciant, amb l'arribada del bon temps, la ramaderia té la intenció d'organitzar novament autocars de turistes, principalment russos, que desplaçant-se en autocar des de poblacions de la Costa Daurada visiten la seua finca i paguen per veure els espectacles taurins amb la denominació de "corrida", assisteixen a actuacions de flamenc i gaudeixen d'un dinar. Afegeix Marín que, tractant-se d'un espectacle, hauria d'existir algun tipus de control administratiu sobre l'aforament. 

"No hi ha res regulat"

"No hi ha res regulat: igual entren tres com quatre autocars i potser hi caben 50 o 60 persones. Hi ha coses que no es porten legalment", subratlla. En la denúncia del passat març, va aportar vídeos enregistrats a la finca de la ramaderia Mur on s'observa un home amb la vestimenta característica i torejant l'animal entre crits de celebració d'un speaker i del mateix públic. També va incloure catàlegs i opuscles turístics en hotels de la Costa Daurada oferint l'assistència a "corridas", denominació que consta també als tiquets que adquireixen els turistes per un preu aproximat d'uns 82 euros per persona.

Tant la ramaderia com l'Ajuntament s'han escudat habitualment en el fet que l'espectacle qüestionat siga una cursa de braus sense mort de l'animal amb assistència de públic. Defensen la necessitat de mantenir, així, l'activitat econòmica de les ramaderies al municipi i la qualifiquen tècnicament de temptejos. Marín, que es declara inventor i creador d'esta modalitat, la qual va posar en pràctica a la mateixa ramaderia Mur –"ella em va robar la idea i segueix fent-ho clandestinament", apunta-, assegura que, en cap cas, es pot qualificar això com un tempteig, una pràctica pròpia de la ramaderia per calibrar el valor dels animals, un "treball de camp".

"S'estan posant a la boca del llop. Els caurà el pèl quan es posen davant del jutge i m'hi pose jo amb les meues armes, explicant el que és un tempteig i un treball de camp per seleccionar: amb tothom en silenci, perquè la vaca es fixe, que tinga bravura, que no es col·loque malament davant del cavall, que aquí no hi ha cavall. Això és un tempteig: el que fa esta senyora és un espectacle, una activitat que hauria d'estar regulada per la llei estatal d'espectacles taurins, no amb una llicència municipal simplement. Haurien de presentar un projecte a la Generalitat que volen fer este espectacle. Si és un treball de camp, quina cabuda tenen els retalladors allí? És un espectacle taurí", sentencia.
 

Pla general d'un retallador participant en un dels espectacles taurins que se celebrarien il·legalment a Alfara Foto: ACNInforme municipal favorable

El torero va presentar la tardor passada una reclamació administrativa a l'Ajuntament d'Alfara de Carles, que la va tombar. La resolució de l'expedient, signada pel secretari municipal, desestimava tots els arguments del recurrent i defensava que la ramaderia puga efectuar el que considera "procés de selecció de reproductors" de bous de raça. Els mateixos promotors d'estos actes van argumentar que no es castigava, feria, humiliava o maltractava els animals, aportant un informe veterinari, i assegurava que els temptejos eren efectuats per "professionals del sector". 

El secretari municipal acabava diferenciant esta pràctica de la "corrida" de toros amb mort de l'animal i els seus rituals concrets. També entenia que un espectacle amb animals era una activitat "complementària a l'activitat dels restaurants" i assegurava que la presència de públic als temptejos era de caràcter voluntari al qual la ramaderia li permetés l'accés. Sobre la venda de tiquets relacionats amb les curses de braus, adduïa que la llicència havia estat atorgada per a "restaurant amb espectacles taurins". 

En cap moment, l'informe municipal fa referència a la sentència 44/2015 del jutjat barceloní, que declarava il·legal les activitats taurines amb públic i obligava Mur a cessar-les. El jutge va considerar, llavors, que l'activitat no era en cap cas un tempteig i sí un "espectacle taurí incruent per a satisfacció de turistes i lucre del ramader". No és el primer cop, però, des de llavors, que la celebració d'esta activitat és objecte de denúncies i sancions administratives. El passat 2017, el Departament d'Interior va obrir expedient informatiu a la ramaderia Mur per continuar-la celebrant malgrat la sentència ferma. 

 

Participació