Uns vàndals atempten contra les plaques republicanes de la Cota 705

Tres plaques en homenatge al general Líster, els membres d'UGT morts al front i d’un grup d’oficials, suboficials i artillers de l’Exercit de la República apareixen destrossades

per Sofia Cabanes, Pinell de Brai | 12 de febrer de 2014 a les 12:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Estat actual de les plaques de la cota 705 destrossades Foto: Cedida

Les plaques en homenatge al general comunista del V cos de l’Exercit de l’Ebre Enrique Líster, els membres del sindicat UGT morts al front i d’un grup d’oficials, suboficials i artillers de l’Exercit de la República ubicades a la Cota 705 de Pinell de Brai -un dels espais clau de la Batalla de l’Ebre- han aparegut destrossades.


L’Ajuntament de Pinell de Brai ja va comunicar els fets als Mossos tant aviat en van tenir coneixement i el cos policial ha obert diligències per determinar qui ha pogut ocasionar els danys. A més, com a part afectada, les associacions que van col·locar les plaques també podran presentar denúncia.

Estat de les plaques al novembre de 2007 Foto: Cedida
L’alcalde del municipi, Lluís Melich, que ha qualificat els fets com a “molt greus”, ha recordat que este espai ja va patir un atac feixista al 2007, quan hi van aparèixer pintades de signe falangista, però, en esta ocasió no es mostra segur que l’atac haja estat produït per raons ideològiques. “Suposo que qui perpetra un acte de caràcter ideològic busca una certa ressonància mediàtica, com es va fer amb les pintades, però això tampoc vol dir que no siga un atac de caràcter ideològic en esta ocasió”, ha explicat. L’Ajuntament ja ha iniciat les gestions per mirar de reposar al més aviat possible les plaques, però l’assegurança no cobrirà els danys.


Els Mossos, que han enviat la policia científica al lloc dels fets, han explicat a Melich que intensificaran la vigilància sobre esta zona, molt fàcilment accessible en cotxe. De fet, aquí, cada 25 de juliol l’Agrupació de supervivents de la lleva del biberó homenatja als combatents. Esta agrupació va urbanitzar l’espai i hi va plantar un monument a la pau, que no ha estat danyat, com tampoc 4 plaques més que hi ha a l’espai. Precisament enguany es compleixen 30 anys de l’urbanització d’este espai .

 

Participació