«Som una candidatura feminista, i pacifista i ecologista i moltes coses més»

FEM POBLE, FEM MIRAVET és una candidatura formada íntegrament per dones que es presenta com a alternativa després de 15 anys d'alcaldia de Toni Borrell

Les components de la candidatura, a la plaça de l'Arenal de Miravet.
Les components de la candidatura, a la plaça de l'Arenal de Miravet. | Cedida
S.B.
09 de maig del 2019
Actualitzat el 21 d'octubre a la 13:09h
El passat 14 d’abril, en un acte públic a la plaça de l’Arenal, es va presentar davant el veïnat una candidatura inaudita a Miravet i a la majoria de pobles de Catalunya. FEM POBLE, FEM MIRAVET és una candidatura formada íntegrament per dones -també només dones composen la candidatura de Junts per Corbera d'Ebre, en este municipi de la Terra Alta-, que arriba en un moment d’enrenou polític al municipi i després de 15 anys amb Toni Borrell a l'alcaldia. Encapçalada per Carme Lleixà, la llista la composen també Cristina Torres, Sílvia Fornós, Ariadna Córcoles, Sandra Artigues, Montse Homdedeu, Kathy Borràs, Marga Llamas i Gemma Borrell. Entre totes ens han volgut respondre esta entrevista:

Com ha estat que heu acabat constituint una candidatura tota de dones? Va ser una idea premeditada o bé va sorgir simplement així?
La iniciativa va sorgir de forma espontània. Després de diverses reunions entre veïns i veïnes del poble per oferir una alternativa política a Miravet, qui van fer un pas endavant per formar una candidatura i implicar-se en el projecte van ser tot dones.

Es pot pensar que és una candidatura feminista, és així? Quin és el paper del feminisme en el vostre ideari?
Clar que som una candidatura feminista, i pacifista i ecologista i moltes coses més. En l’aspecte social, les persones som allò que defensem. Afegir que entenen el feminisme com un ideari que defensa la igualtat entre homes i dones, i per tant som feministes.

Quins són els eixos programàtics de la vostra opció política?
Potenciar els nostres actius econòmics, sector primari, terrissa i turisme. Així com els equipaments i serveis necessaris per millorar la qualitat de vida de la gent de Miravet.

Independentment que sigueu totes dones o no… què us va fer decidir optar a l’alcaldia?
El temps i la manca d’una alternativa política sòlida, en els darrers anys, creiem ha esgotat el projecte. Pensem que Miravet té moltes oportunitats de futur i FEM POBLE, FEM MIRAVET som un equip de persones que podem aportar noves idees per impulsar el poble.

A Miravet durant molts anys la figura del fins ara alcalde, Toni Borrell, ha estat incontestable? Què ha canviat?
Esta pregunta hauria de ser resposta pel seu antic grup polític. Ells el van rellevar molt abans de la polèmica personal que l’envolta. Nosaltres no ens presentem contra ningú. FEM POBLE, FEM MIRAVET tenim una visió del govern local diferent perquè tenim molt clar que les persones són més importants que les idees.

Com valoreu estos més de 15 anys d’alcaldia?
La reelecció és la mostra que la gestió municipal ha estat encertada durant un temps. Però en els darrers anys aquest impuls inicial s’ha perdut. D’aquí el sorgiment de la nostra candidatura. Ens presentem per revifar el que creiem que s’ha perdut.

La detenció de l’alcalde, salvant tota presumpció d’innocència, per presumpta violència masclista, i la seua immediata renúncia al càrrec, ha creat molt enrenou al poble, com d’altra banda és normal. Passats uns dies, quin és el clima preelectoral que s’hi respira?
Són dues qüestions diferents. La presumpció d’innocència no és cap cosa pueril, al contrari és la base dels drets individuals d’una democràcia, i els fets s’han viscut amb tristesa. La notícia política és el relleu intern del màxim representant de la candidatura d’Entesa per Miravet - Acord Municipal (EPM-AM) i el naixement d’un nou grup polític, FEM POBLE, FEM MIRAVET.

Què aporteu ara vosaltres que no aporte la candidatura d’Entesa per Miravet?
Una forma de govern, sense partidisme (som una Agrupació d’Electors), un govern que es compromet a escoltar a les miravetanes i els miravetans per facilitar la participació i la implicació en la vida política municipal.

Com us ha acollit el poble? Quines expectatives teniu?
Per fi el poble parla de política local. És una sensació que havíem perdut. Es respira aire fresc perquè som una nova força municipal amb ganes de treballar per Miravet.