Els pobles ebrencs on ja se sap qui serà l'alcalde (o alcaldessa) abans de posar les urnes

En 8 pobles de les Terres de l'Ebre només s'ha presentat una llista

Imatge de Xerta
Imatge de Xerta | Josep M Montaner
Sofia Cabanes
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:22h
El proper 26 de maig hi haurà electors indecisos que tindran un mal de cap a l'hora d'escollir el seu alcalde. En poblacions com la Ràpita i Tortosa, on es presenten 8 llistes diferents, o Amposta i Móra d’Ebre (amb 7 cadascuna) es preveu un panorama, si més no, entretingut. Però este no serà el cas de 8 pobles de les Terres de l’Ebre on, abans de posar les urnes, ja saben qui serà el seu alcalde o alcaldessa els propers 4 anys.

Tots estos municipis tenen en comú el fet de petits, però no suficientment com per aplicar la normativa de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (la Loreg), en què els habitants de pobles amb menys de 250 habitants poden votar directament a diferents candidats i no al partit. Trenquen l’estadística, però, Xerta i Benissanet, que superen el miler d’habitants.

Al Baix Ebre trobem el cas d’Alfara de Carles (368 habitants) l'única llista que es presentarà serà la d'Endavant Alfara – Acord Municipal, vinculada a ERC, i que serà encapçalada per Jordi Forné Ribé. Qui ha estat alcalde en els dos anteriors mandats, el socialista Josep Mas, ja no repetirà. Tot i presentar-se una única llista, el canvi en este petit poble, on històricament hi havia hagut alternança de poder entre PSC o CiU, serà important.

Amb 1.170 habitants, Xerta és el municipi més gran del territori on només hi concorrerà una llista en les properes eleccions municipals. Per un error en el BOP encara no ha sortit publicada, però segons han indicat a l’aguaita.cat fonts d’ERC, la única llista que es presenta serà la de Més per Xerta – Acord Municipal (ERC) amb Roger Aviñó Martí com a alcaldable. Es tracta d’un fet del tot atípic en este municipi. Actualment Roger Aviñó n’és l’alcalde i CiU, a l’oposició, té 3 regidors. Esta vegada, però, Junts per Catalunya no ha presentat llista al municipi. Ni tampoc el PSC que havia tingut l’alcaldia en 3 ocasions.

A la Terra Alta, Caseres (235 habitants), novament, només es presenta una llista i també serà vinculada a ERC. Es tracta de Tots Som Caseres – Acord Municipal, amb Manel Palau González com a cap de llista. A la mateixa comarca trobem la Pobla de Massaluca (328 habitants), on Antoni Ferré i Llop repetirà a l’alcaldia com a cap de llista de Junts per la Pobla.

Pel que fa a la Ribera d’Ebre, a Benissanet (1.142 habitants), Francesc Xavier Arbó repetirà com a alcalde, esta vegada, però, en una candidatura independent, no vinculada a ERC, com ho havia fet anteriorment. Es tracta de Tots per Benissanet. Tampoc li disputarà l’alcaldia CiU, que es va presentar en els anteriors comicis.

A Ginestar (762 habitants), repetirà Concepció Pujol i Sarroca com a alcaldessa amb la candidatura ERC –Acord Municipal. En este municipi, a diferència dels anteriors comicis, CiU tampoc ha fet llista.

A la Torre de l’Espanyol (762 habitants) també repetirà l’actual alcalde, Joan Juncà Cubells, que  torna a presentar-se per ERC. Esta vegada tampoc trobarà contrincant. I és que en este municipi l’anterior CiU, actualment Junts per Catalunya, tampoc ha presentat llista.

Per últim a Vinebre (432 habitants) repetirà com a alcaldessa Gemma Carim, esta vegada però, no ho farà per CiU/Junts per Catalunya. Al juliol, Carim, que també és actualment la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, va anunciar que abandonava les files de PDeCat per discrepàncies amb el partit. Amb este important fitxatge pels republicans, ERC s’assegura una altra alcaldia a la Ribera d’Ebre.

El cas de Prat de Comte

Amb 179 habitants (dades del 2018), Prat de Comte és l'únic municipi de les Terres de l'Ebre on s'aplica l'article 184 de la Loreg, segons el qual cada partit, en ser un municipi d'entre 101 i 250 habitants, pot presentar fins a 5 noms. Cada elector pot donar el seu vot a un màxim de 4 candidats entre els proclamats al municipi. Són proclamats electes aquells candidats que obtinguen major nombre de vots fins a completar el nombre total de regidors a elegir en funció de la població.

A diferència de fa 4 anys, esta vegada a Prat de Comte els electors podran triar entre els candidats de 2 partits, PSC i Junts per Prat de Comte. Per una banda, el PSC ha presentat un únic nom Josep Espinós Gabriel. Mentre que Junts per Prat de Comte (abans CiU), la llista que històricament ha governat al municipi ha presentat una llista amb 5 noms amb els seus 5 suplents encapçalada per l’incombustible Joan Josep Malràs, actual alcalde del municipi. Fa 4 anys, el PP va presentar aquí un candidat que no va arribar a entrar com a regidor.