La solidaritat permet repatriar un temporer de Mali mort per grip A

La cooperativa Soldebre, temporers que treballaven amb ell, compatriotes i la funerària Domingo de Tortosa han col·laborat per finançar el cost de la repatriació a Mali | És el primer mort amb diagnosi de grip A enguany a l'Ebre.

per Sílvia Berbís, Tortosa | 5 de febrer de 2014 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El hospital de Tortosa actua com a centre centinel·la a les TE per vigilar l'evolució de la grip. Foto: ICS TE

Només la solidaritat podrà calmar la desesperació de la família de Salifou Diarra. La solidaritat que ha mostrat la cooperativa Soldebre, els grups de temporers que treballaven amb ell al cítric, els seus compatriotes i l’ajut de Funerària Domingo és la que ha permés reunir els més de 6.000 euros que costa repatriar el cos de Salifou al seu país. Ho han aconseguit, i amb este acte, la família tindrà almenys el consol de poder donar-li sepultura a la seua terra. L'home, de 39 anys, va morir el passat 27 de gener a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta amb diagnosi de grip A del subtipus H1N1. És la primera víctima mortal enguany per aquest virus a les Terres de l'Ebre, segons ha confirmat a aguaita.cat el centre hospitalari, que actúa com a "hospital centinel·la" al territori, i fa la vigilància i presa de mostres sobre la malaltia.


Esta era la primera campanya del cítric que Salifou Diarra, amb residència oficial a Binèfar (Osca) però veí de Tortosa en estos moments, treballava a la cooperativa Soldebre. Al seu país seguix vivint la seua dona i una filla de dos anys i els seus pares. El dia 21 de gener va trobar-se malament i va quedar ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital, on va morir al cap de sis dies.

Davant la petició de la família, els seus companys van iniciar una acció solidària fins reunir els diners suficients per costejar la repatriació. S’hi van anar implicant la resta de grups de temporers, fent aportacions voluntàries, que s’han completat amb l’ajut de la cooperativa i també de la funerària Domingo, que ha dut a terme els feixucs tràmits per traslladar el cadàver a Mali en els propers dies. “Tot i que ha estat un procés lent, ja que s’ha hagut de tramitat la documentació a través de l’ambaixada a Madrid, preveiem tenir-ho tot llest per a que el trasllat es puga dur a terme abans que acabe esta setmana”, ha explicat Antoni Viñes, gerent de Funerària Domingo. Viñes assegura que “ha estat una cadena de bona voluntat, des del personal de l’hospital, al de Salut, els mateixos temporers, la cooperativa... en 40 anys a la Funerària Domingo, no recordo haver viscut un acte de solidaritat com este”, ha apuntat.


Avui mateix veïns de la comunitat de Mali que viu a Tortosa realitzaran el seu ritual tradicional per preparar el cadàver per rebre sepultura. Abans, però, acompanyat pel seu germà, el cos viatjarà en avió fins a Bamaco, la capital de Mali, on el recolliran la resta de familiars.

 

Participació