1 de 10
SALUT

Polèmica a Tortosa per la pèrdua de serveis al CAP Baix Ebre

Mentre els diferents partits polítics critiquen el trasllat de serveis de Tortosa a Roquetes, Salut referma que cal centralitzar l'atenció pediàtrica per la falta de metges

CAP Baix Ebre, situat a Ferreries, Tortosa. | Google Street View
per Redacció, Tortosa | 18 de març de 2019 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Salut referma que el trasllat d'especialitzats del CAP Baix Ebre al de Roquetes és una mesura del tot necessària per poder fer front a la centralització de l'atenció pediàtrica a Tortosa. "Si no concentrem els professionals no podrem prestar esta atenció. Si disposéssim de suficients professionals això no es faria. Es fa per necessitat", ha justificat la directora territorial del Departament a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà. La previsió és que este trasllat, "provisional", es mantingui fins que estigui operatiu l'edifici administratiu annex a la gerència de l'Hospital Verge de la Cinta, que permetria alliberar nous espais del CAP Baix Ebre perquè hi tornen les especialitats d'anestèsia, digestiu, oftalmologia i la clínica del dolor.

Lleixà ha comparegut per oferir la versió del Departament a un conflicte que centra bona part del debat municipal durant els últims dies. Segons ha relatat, la centralització de pediatria al CAP Baix Ebre parteix de l'aplicació d'un model que ja fa temps que s'assaja en Àrees Bàsiques de Salut principalment de ciutats, com Granollers i Tarragona, amb l'objectiu de "garantir la correcta atenció i millorar l'accessibilitat" dels pacients davant la falta de pediatres que pateix la sanitat pública catalana. "A les tardes ja es feia des del mes de juny sense més repercussió", ha lamentat. A Tortosa, segons ha precisat, hi ha un pediatra per cada mil pacients i cinc equips –un dels quals cobreix l'àrea de Jesús i Roquetes-.


En este sentit, la responsable territorial de Salut assegura que estaven treballant des de fa mesos en la decisió amb el coneixement de l'Ajuntament de Tortosa. La manca d'espai en este CAP hauria obligat a traslladar algunes especialitats a Roquetes. Segons ha precisat, es va valorar i descartar que les escollides fossin algunes com traumatologia o l'atenció sexual i reproductiva, per les dificultats operatives i majors molèsties als pacients que podria generar. "No és una decisió aïllada o precipitada", ha insistit.

El Departament assegura, i així manifesta haver-ho transmès al consistori, que es tracta d'una mesura "provisional" i "temporal". La concreció del projecte, en estos moments en fase de redacció, d'un edifici administratiu annex a la gerència de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa condiciona l'escenari. En este nou espai se situarien, a banda d'alguns serveis del mateix hospital davant l'ampliació de les urgències, part de l'àrea de recursos humans que ara es troba al CAP Baix Ebre. Això ha de permetre el retorn de les especialitats que, un cop es complete el trasllat d'uns deu o quinze dies, es prestaran al de Roquetes des del pròxim mes d'abril. De moment, però, no hi ha cap previsió clara al respecte, més encara amb la limitació que suposa els pressupostos de la Generalitat prorrogats. "Anant ràpid podrien ser uns mesos", admet Lleixà, sense voler-se aventurar a l'hora d'avançar dates.


L'alcaldessa de Tortosa es mostra en contra
Fa uns dies, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va rebutjar la decisió de Salut de traslladar algunes de les especialitats del CAP Baix Ebre al nou CAP de Roquetes, per poder unificar l'atenció pediàtrica al centre del barri de Ferreries. Roigé va qualificar la decisió "d'inacceptable" i es va mostrar molesta per la situació de "saturació" que patixen altres serveis sanitaris de la ciutat. Roigé va exigir també al departament de Salut que desencalli la construcció de l'aparcament a l'Hospital Verge de la Cinta.

Davant estos retrets, Lleixà ha explicat que s'està completant l'avantprojecte de l'aparcament de l'Hospital Verge de la Cinta. Novament, però, ha admès que la situació pressupostària de la Generalitat complica la previsió. També ha anunciat que segueixen els tràmits per construir el nou CAP de Jesús, fet pel qual s'ha optat, momentàniament a emprar aules de música per disposar d'instal·lacions. Preguntada per si les crítiques de Roigé podrien interpretar-se o haver estat formulades en clau electoralista, Lleixà ha conclòs: "una mica sí que se'n fa".

Les queixes de l'oposició
La decisió del Departament de Salut però, està entre els temes debatuts per gairebé tots els partits de la capital del Baix Ebre. És el cas, per exemple, de Movem Tortosa, els quals han assenyalat que portaran la decisió al ple del mes d'abril perquè "s'insti de manera formal a la conselleria de Sanitat de la Generalitat que faci un pas enrere en relació a l'anunci de diferents serveis del CAP de Ferreries cap a Roquetes com la clínica del dolor, digestiu, anestèsia o oftalmologia així com pediatria al CAP del Temple". Jordan ha insistit que "considera un altre pas enrere en matèria de sanitat a la ciutat la pèrdua de diferents serveis després que s'hagi renunciat a la construcció del nou hospital mentre la Generalitat en construeix de nous a Tarragona o Girona". D'altra banda, Jordan també ha retret a Roigé que critiqués la situació i ha volgut remarcar que tant Roigé com ERC han de reflexionar de "com estan deixant Tortosa en l'àmbit de la sanitat, mantenint les retallades, perdent serveis als CAPS de Ferreries i el Temple i deixant-nos sense el nou hospital fent que Tortosa deixi de ser el referent com a capital sanitària al territori".

D'altra banda, després de la pronunciació de Roigé, un altre dels grups polítics que s'ha pronunciat és el PSC de Tortosa, els quals també han incidit que presentaran una moció al respecte. El portaveu socialista, Enric Roig, ha recordat que "ens trobem ara amb l'escenificació d'un suposat desacord entre l'alcaldessa i els seus socis de govern després que aquest anunciés el trasllat d'especialitats a Roquetes". Roig ha qualificat esta decisió del govern de gran pèrdua per a Tortosa i ha recordat altres renuncies com el trasllat del servei de radioteràpia de Jesús al Verge de la Cinta.

 

Participació