agricultura

Unió de Pagesos impulsa una plataforma contra la crisi del sector dels cítrics

El sindicat agrari reclama un ajut 'minimis', controls dels contractes i empara per reconvertir varietats de clementina

per Redacció , Alcanar, 14 de febrer de 2019 a les 18:41 |
Un dels responsables d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Rafel Verdiell i Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics del sindicat agrari. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) impulsarà una plataforma en defensa del sector dels cítrics i demana als ajuntaments i els consells comarcals, a més d'altres sectors socials, que s'hi adherisquen. El sindicat agrari vol pressionar així els governs català i espanyol a implementar mesures que ajuden la citricultura a superar l'actual crisi, agreujada per l'entrada massiva de fruit de l'Àfrica Meridional. En este sentit, el sindicat reclama un ajut 'minimis' a la Generalitat per la "pertorbació" de la crisi dels preus. També sol·licitaran controls dels contractes de compravenda, un etiquetatge sobre l'origen de les importacions i subvencions per reconvertir les explotacions de clementines per varietats més tardanes.

La plataforma es presentarà en una primera assemblea oberta a Alcanar, el pròxim dimecres. "Volem ampliar i que s'hi sumen les entitats socials i polítiques del territori que vulguin", ha explicat Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics del sindicat. "Volem tenir força davant de totes les administracions però primer davant de la nostra", ha afegit Roig. De fet, UP considera que hi ha aspectes estructurals que cal reclamar a la Conselleria d'Agricultura, amb qui ja es va fer una reunió bilateral el passat 31 de gener, i que es repetirà el 20 de febrer, on també assistirà el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Carmel Mòdol. També hi ha prevista, el 25 de febrer, la primera trobada de tots els agents del sector als serveis territorials d'Agricultura de les Terres de l'Ebre. 


Una primera petició a la consellera serà un ajut 'minimis', que pot arribar fins als 15.000 euros, i que hauria de servir per compensar la crisi de preus que s'ha viscut esta campanya. La saturació de cítrics al mercat europeu, amb l'entrada de fruit de països tercers fins a final de gener, ja ben entrada la campanya a Catalunya, ha comportat el retard en la collita i el fet que molta pagesia haja optat per no collir-la o malvendre-la.  Aquí s'hi han sumat mancances de contractació per escrit en les vendes del fruit. "El pagès s'ha vist gairebé obligat a regalar la collita i el comerç ha estat molt contrari a fer contractes", ha denunciat Roig. "La Generalitat aquí pot actuar d'ofici, o en última instància ho pot fer l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària", ha afegit el responsable de sindicat. Per este motiu, la nova plataforma també demanarà la posada en marxa d'una campanya de controls i inspeccions per comprovar el compliment de l'existència de contractes per escrit en la compravenda, durant la collita i la comercialització. 

Una altra petició es fa a l'Agència Catalana de Consum perquè inicie una campanya a favor d'un etiquetatge correcte sobre el país d'origen de les importacions, tenint en compte la falta de reciprocitat de les normatives de producció als països tercers respecte de les europees. En este sentit, Unió de Pagesos també considera necessari una campanya informativa per als consumidors sobre les diferències de les normatives dels països tercers i dels europeus, tant pel que fa al procés de producció com a les matèries actives no autoritzades a la Unió Europea que es fan servir en altres països.


El sindicat vol que el Departament incorpore immediatament els cítrics als preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus i que de manera conjunta amb el Ministeri pressionen la Comissió Europea per activar els mecanismes en situacions de pertorbació de mercat de l'Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris.

Unió de Pagesos sol·licitarà també l'exempció de l'Impost de Béns Immobles (IBI) de rústica per als municipis de la zona productora de cítrics i la compensació dels menors ingressos dels ajuntaments, i l'adequació dels mòduls de l'IRPF per ajustar-los a "l'excepcional i greu pertorbació de mercat". 

La darrera demanda fa referència a una reconversió varietal amb ajudes perquè la pagesia s'hi puga acollir. "Les principals zones productores de clementines han optat per produir en segona campanya i nosaltres seguim en primera campanya, ens trobem amb les fronteres obertes i xoquem amb el que ve de fora. Ens hem de regular i passar una part a segona campanya", ha explicat Roig. 

 

Participació