Sediments que ens donen vida

«És un tema massa important perquè acabe preocupant a tan pocs, o el territori s'implica o desapareixerem, no hi ha alternativa»

La projecció a Amposta del documental SediMents, que aborda la falta de sediments al riu Ebre
La projecció a Amposta del documental SediMents, que aborda la falta de sediments al riu Ebre
Pep Simó
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:03h
El Pont de la Constitució a Amposta és sinònim de Fira Amposta, una fira consolidada però que en els últims anys intenta tornar a agafar aquella vella volada que tenia i pareixia haver perdut. És per això que a més dels expositors s’organitzen trobades, taules rodones o projeccions diverses.

Enguany, entre d’altres, es va organitzar la projecció del documental SediMents, que aborda la falta de sediments al riu Ebre que provoca la regressió i la consegüent desaparició del Delta. La projecció anava acompanyada d'un debat entre gent involucrada en la Campanya pels Sediments i la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Si miraves els suports que ha rebut la realització del documental ja podies veure que el tema no interessa massa a les administracions públiques i és que només els ajuntaments d'Amposta i la Ràpita hi han col·laborat, coincideix també amb el poc suport que va rebre el documental Desconnectats que van estrenar la setmana passada, en aquest cas a banda dels mateixos dos ajuntaments també hi trobàvem el de Deltebre i l'Aldea.

Es demostra que els ajuntaments i polítics del territori no tenen un interès especial en termes com el futur econòmic del territori i encara menys en evitar i la regressió del Delta. Tant d'esforç suposa donar el suport necessari a documentalistes que intenten exposar la realitat del territori? Convé destacar també, tal com va comentar més d'una persona del públic, la poca presència de públic i la nul·la presència de polítics.

Però tornem als sediments, un tema que vista l'expectació no preocupa en excés a la societat ebrenca quan estem parlant de la mateixa supervivència com a territori. Tots els estudis realitzats pels experts exposen que si no es prenen mesures dràstiques en els pròxims anys el Delta DESAPAREIXERÀ, el que significaria la desaparició de la nostra vida tal com la coneixem, sense delta, sense arròs, sense turisme i sense allò que ens identifica i ens dóna sentit com a ebrencs.

Ja no podem optar més per pedaços temporals i s'ha d'abordar el problema amb tota la seua complexitat, col·locar més pedres només és un remei que no cura la malaltia, els sediments que aporta el mateix riu i que es queden atrapats als pantans són la solució més eficaç, ecològica i sostenible, i que a més tal com s'explica al documental, acaben sent un problema per als mateixos embassaments, ja que en redueixen la seua capacitat d'emmagatzematge.

La solució té però un gran i poderós enemic, les grans companyies elèctriques que exploten les preses. És per això que és vital que el territori s'unixque, com ja va fer amb el transvasament, per lluitar per la supervivència del riu, dels sediments i de la vida que corre aigua avall.

És un tema massa important perquè acabe preocupant a tan pocs, o el territori s'implica o desapareixerem, no hi ha alternativa, el canvi climàtic no ens deixa més resposta que l'acció immediata. El Delta no pot esperar més.