Arrenca la campanya dels cítrics pendents que no es podreixin les varietats primerenques

Després de la llevantada, el principal maldecap és recuperar els accessos a les finques i les infraestructures malmeses

Camp de cítrics a la zona de Mianes, a Tortosa, ple de fang i canyes.
Camp de cítrics a la zona de Mianes, a Tortosa, ple de fang i canyes. | ACN
Redacció
22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:37h
La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre acabava de començar a les comarques del Baix Ebre i el Montsià amb la collita de les varietats més "ultraprimerenques" de clementina, quan va arribar la forta llevantada, la setmana passada. Ara la principal preocupació del sector és recuperar els camins i vials per accedir a les finques i no haver d'aturar la recol·lecció, però caldrà seguir amb atenció l'evolució de la fruita que es va mullar amb l'aigua que va córrer per camps i barrancs.

L'aigua que passa en corrent, a diferència de l'aigua de la pluja directa, porta fongs en suspensió, i si estos queden a les porositats del fruit i no s'eixuga ràpidament, es pot acabar podrint. Les finques que s'han quedat inundades seran les més perjudicades. Si fa vent i arriba el fred ajudarà a pal·liar els possibles danys per humitat però encara caldrà esperar uns dies per saber com evoluciona el fruit.

Ara el principal maldecap dels citricultors és poder accedir a les finques. Un 80% dels camins de les zones més baixes del Montsià, estan "impracticables". Així ho assegurava Eloi Caudet, responsable de camp de la cooperativa d'Alcanar, un dels municipis on més litres per metre quadrat van deixar les intenses pluges. "En moltes finques que havíem de collir aquesta setmana no s'hi pot accedir", ha alertat. També des d'Unió de Pagesos, el responsable del sector dels cítrics, Carlos Roig, ha apuntat que la principal preocupació és recuperar "camins, vials i accessos".

Els ajuntaments ja han començat a treballar justament prioritzant la recuperació dels camins agrícoles i des del sindicat agrari es demana que es busquen solucions per no interrompre la campanya i sobretot per estar a plena capacitat les pròximes setmanes, quan s'han de collir varietats "reines", com la "nules".

També caldrà fer front als costos de reparació dels sistemes de reg i altres infraestructures agrícoles que el temporal va malmetre. "Hem de netejar anteres i posar terra nova a les finques, algunes rengles han quedat amb grava i pedra", ha detallat el responsable de camp de la cooperativa d'Alcanar.

D'entrada es preveia una campanya a les Terres de l'Ebre amb un 25% més de producció que l'any passat i "incertesa" en els preus. En concret, Unió de Pagesos preveia una collita de 160.000 tones de cítrics, 100.000 tones de clementines. És aviat per avaluar si caldrà modificar les previsions, però no es pateix per les varietats tardanes.