Nova campanya de la CHE al tram Miravet-Tortosa per al control i la vigilància del cargol poma

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha destinat una mica més de 530.000 euros a un Pla de Contingència Estatal que s'executarà durant els anys 2018 i 2019

Postes localitzades en una prospecció a Tortosa.
Postes localitzades en una prospecció a Tortosa. | CHE
Redacció
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:51h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), organisme autònom, adscrit al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO), ha iniciat una nova campanya d'actuacions al riu Ebre per al control i la vigilància del cargol poma (Pomacea sp.), espècie invasora que té el seu focus d'afecció aigües avall de Tortosa, en zona de Domini Marítim Terrestre, i de la qual l'any passat es va detectar un focus puntual a Miravet.

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha destinat una mica més de 530.000 euros a una sèrie de treballs integrats en un Pla de Contingència Estatal que s'executaran durant els anys 2018 i 2019 en el tram Miravet-Tortosa per evitar l'afecció de la plaga sobre el Domini públic hidràulic.

Les accions previstes responen a dos objectius: el control de poblacions mitjançant actuacions de descastament i la vigilància contínua de la zona afectada per fer una detecció primerenca de possibles nous focus.

La CHE té previst que els treballs s'allarguen fins al mes de novembre, coincidint amb la fi del període reproductiu del caragol.

La setmana passada, moment en què es van iniciar els treballs de control, van ser retirats 45 adults i 18 postes a Tortosa. A data d'avui, al focus de Miravet encara no s'han detectat ni adults ni postes, segons informa la CHE.

Entre els treballs a executar també es preveu la confecció d'una barrera de ribera a mode de "tallafocs" mitjançant l'eliminació de vegetació (terrestre i aquàtica) que impedisca l'avanç del cargol aigües amunt del límit actual de la plaga (entorn del Pont del mil·lenari a Tortosa). Una barrera que s'ha de mantenir com a zona neta i vigilada per evitar possibles colonitzacions aigües amunt del límit actual.

La Confederació Hidrogràfica porta des de l'any 2013 realitzant prospeccions i treballs de retirada a Tortosa, en un àmbit fora de la seua competència, per col·laborar en el control d'esta espècie invasora i com a mesura preventiva per reduir el risc d'introducció al domini públic hidràulic. Aleshores, la CHE ja va modificar les normes de navegació en el tram del riu Ebre entre Flix i Tortosa, com a acció preventiva contra la propagació del cargol poma, confinant les embarcacions en este tram.

A més, el passat 2017 va realitzar una retirada d'urgència de postes i adults de cargol poma, incloent la col·laboració de bussos del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil d'Osca i Barcelona, ​​en el focus localitzat a Miravet. 

Caragols retirats a Tortosa. Foto: CHE