jutjat

Retiren als pares la tutela d'una nena de dos anys de Tortosa que ha patit ablació del clítoris

El jutjat número 5 de Tortosa investiga les circumstàncies de la mutilació genital de la menor, que des de fa una setmana viu amb una família d'acollida d'urgència

per ACN , Tortosa, 24 de maig de 2018 a les 16:05 |
Entrada dels Jutjats de Tortosa | Sofia Cabanes
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat número 5 de Tortosa investiga un cas de mutilació genital femenina patit per una nena de dos anys resident a la mateixa ciutat. Fa una setmana, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), seguint el protocol establert per estos casos i a instàncies de Fiscalia, va suspendre de les seues funcions tutelars els pares, una parella originària de Gàmbia que porta vivint nou mesos en territori estatal. La Generalitat, segons ha confirmat a l'ACN el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va assumir la custòdia de la nena després de verificar que ha estat víctima d'ablació del clítoris i, des de llavors, està vivint amb una família d'acollida d'emergència. El protocol es va activar arran d'una visita al pediatre per les molèsties derivades d'una possible infecció d'orina –que podria estar relacionada amb la mutilació-. Una revisió en profunditat efectuada a l'Hospital Verge de la Cinta va confirmar l'ablació. Els pares van explicar que la mutilació genital l'hauria practicat l'àvia de la nena pocs dies després del seu naixement al mateix país africà.

Les primeres valoracions efectuades per la DGAIA apunten que, més enllà de les seqüeles produïdes per la mutilació genital, la situació general de salut de la nena és bona. Tampoc presentava signes de malnutrició o maltractament. En qualsevol cas, els dictàmens en profunditat per part dels tècnics hauran de determinar l'abast de l'afectació i les seues conseqüències, tant físiques com psicològiques. Després de la revisió hospitalària que va confirmar la mutilació, la nena va ser traslladada a les dependències judicials. Fiscalia va recomanar la i, des d'allí, directament a la casa de la família d'acollida, sense necessitat d'internament en un centre de forma temporal. 


Després que Fiscalia obrís diligències d'investigació el passat 18 de maig, la denúncia i l'atestat policial van entrar finalment al jutjat número 5 de Tortosa este passat dimarts. De moment, els pares no figuren com a investigats en la causa. Abans d'establir-se a Tortosa, la família havia viscut a Múrcia, on hi van arribar fa nou mesos des del seu país d'origen. Tots dos van negar haver practicat l'ablació del clítoris, una pràctica que no entendrien com a pròpia de la seua cultura i no punible. Tot i això, van atribuir els fets a l'àvia de la nena, que l'hauria efectuat pocs dies després del seu naixement a Gàmbia –zona de l'Àfrica occidental subsahariana on esta 'tradició' es manté. Les primeres valoracions efectuades per la DGAIA apunten que, més enllà de les seqüeles produïdes per la mutilació genital, la situació general de salut de la nena és bona. Tampoc presentava signes de malnutrició o maltractament. En qualsevol cas, els dictàmens en profunditat per part dels tècnics hauran de determinar l'abast de l'afectació i les seues conseqüències, tant físiques com psicològiques. Després de la revisió hospitalària que va confirmar la mutilació, la nena va ser traslladada a les dependències judicials i, des d'allí, directament a la casa de la família d'acollida, sense necessitat d'internament en un centre de forma temporal. 

Fonts pròximes a la investigació han apuntat a l'ACN que la mutilació genital femenina és un delicte que es pot perseguir penalment a l'Estat espanyol encara que s'haja comès fora del territori estatal. Això és així des de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 3/2005 del Poder Judicial, que va canviar els criteris de competència territorial dels jutges espanyols i que els permet perseguir la pràctica quan s'haja produït a l'estranger, sempre que els responsables es troben a l'Estat espanyol. L'article 149 del Codi Penal castiga amb penes de sis a dotze anys de presó la mutilació genital, a més d'inhabilitació especial per a l'exercici de la pàtria potestat en el cas de menors, entre quatre i deu anys.

 

Participació