masclisme

Filtren una conversa privada altament masclista entre Lluís Salvadó i l'alcalde de la Ràpita

Espejo Público revela una nova entrega d'escoltes telefòniques obtingudes per la Guàrdia Civil en què Salvadó i Caparrós ironitzen sobre la necessitat de buscar una dona romanesa o brasilera per a la conselleria d'Ensenyament i que tingue "les mamelles grosses" | Tots dos avancen que estudiaran empendre mesures legals per la filtració

per Redacció, La Ràpita | 9 de març de 2018 a les 14:06 |
El programa d'Antena 3 Espejo Público ha difòs la conversa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mentre el país assaborix la històrica mobilització del feminisme pel 8 de març, avui divendres han sortit a la llum una nova entrega de les converses telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil en el marc de la investigació contra el procés al que fóra secretari d’Hisenda de la Generalitat el rapitenc, Lluís Salvadó. Esta vegada, segons ha informat Antena 3, la conversa és amb l’alcalde de la Ràpita, el també republicà Josep Caparrós.

Es tracta d'un diàleg d’alt contingut masclista en què tots dos ironitzen sobre la idoneïtat de buscar una “romanesa o brasilera” per ocupar la conselleria d’Ensenyament de la Generalitat i davant les dificultats de trobar una dona per al càrrec Salvadó afirma:


- Lluís Salvadó: “Només queda un dubte ara, que és el tema de conversa, que estan buscant en el mercat d’hivern una romanesa independent per a fer de consellera d’educació. No troben cap dona. Estan buscant una ‘brasilenya’”
- Josep Caparrós:  La dona de Puigdemont no és romanesa? Suposo que ella sí s’hi posarà

- Lluís Salvadó: “Estan buscant una romanesa, via la dona de Puigdemont, o una brasilera, que també són resultones”

La conversa es tanca així: 

- Josep Caparrós:  Trobar dones és missió impossible. És més fàcil inaugurar un auditori
- Lluís Salvadó:  Sí mira, perquè aquí les que tenen les mamelles grosses, les fots de regidores i au i et quedes tan ample, i ja està.


Lluís Salvadó, quan encara no s’havia explicat que el seu interlocutor real era Josep Caparrós, ha demanat disculpes públiques a través del seu compte de twitter.

Ha desmentit que fóra Josep Maria Jovè, sinó una conversa "amb un amic al mes del juliol", -just quan es va inaugurar l'auditori que es nombra de passada a la conversa- i ha lamentat que es filtren escoltes telefòniques de caire personal. En este sentit ha avançat que presentarà denuncia per “preservar protegir la identitat de terceres persones”.
 
El programa d’Antena 3 Espejo Público ha fet públic este matí la conversa.Tot i que en un primer moment havien afirmat que l’interlocutor de Salvadó era Josep Maria Jové, exnúmero 2 d’Oriol Junqueras a la conselleria d’Economia, ben aviat ha quedat desmentit des de la pròpia ERC. Tant l’accent marcadament ebrenc, com alguns temes dits de passada com la inauguració de l’auditori, com el to de camaraderia, estrenyien el cercle cap a les Terres de l’Ebre i més concretament cap a la Ràpita. Ja al migdia, Espejo Público rectificava i corroborava que l’interlocutor és l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

Aguaita.cat s’ha posat en contacte este migdia amb l’alcalde de la Ràpita. Josep Caparrós, que en el moment de la trucada no coneixia el contingut de la conversa. Posteriorment, l'Ajuntament ha enviat un comunicat, reconeixent que Caparrós era l'interlocutor de Salvadó. 

En el comunicat se subratlla que la conversa tenia "un clar to irònic". Caparrós, que ha lamentat "profundament" la filtració, reconeix que el contingut "és del tot inadequat", però també avança que caldrà estudiar les mesures legals oportunes davant d’aquesta clara ingerència en la intimitat.

A més, en el comunicat afirma que la filtració té "la única finalitat de fer-ne un ús polític interessat contra Esquerra Republicana". També lamenta veure’s involucrat en la "campanya de desprestigi" a la qual està sent sotmès Salvadó des dels serveis d’informació de l’Estat espanyol.

El cert és que la filtració d’estes converses ja ha provocat una tempesta política i mediàtica. La mateixa Marta Rovira, secretària general d’ERC ha afirmat que “no es corresponen amb l’ideari d’ERC”  i les ha qualificat d’ “inapropiades”. No obstant, en la mateixa línia que Salvadó, també ha apuntat que estudiaran emprendre accions legals davant este tipus de filtracions.
Per la seua banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, n'ha demanat la dimissió de tot dos: Justament l'Ajuntament de la Ràpita és una de les institucions ebrenques que més s'havia implicat en els actes reivindicatius del 8 de març. De fet, va aprovar per unanimitat l'adhesió a la vaga de 24 hores convocada per col·lectius feministes.

 

Participació