Encara no has fet la carxofada?

Si teniu ganes de saber què fan els restaurants amb este producte de l’horta aneu a les 15enes Jornades Gastronòmiques de la Carxofa que es fan fins el 18 de març a restaurants d’Amposta i Poble Nou del Delta.

1200_1520161775carxofa
1200_1520161775carxofa
Pilar Poy
04 de març del 2018
Actualitzat a les 12:21h
Quina és la verdura que a l’ hivern m’enamora? La carxofa, la flor verda. I d’estes en tenim unes quantes a casa nostra. A Menja't l'Ebre, tancant un hivern de fred, vull parlar de les virtuts i excel·lències de les carxofes o escarxofes –com ho vulgueu dir-,  tant per a la salut com al plat.

Fem brasa i cuinem carxofes! Si alguna cosa vull reivindicar aprofitant estes línies és fer carxofades que equival a les calçotades, però amb un producte que és de collita pròpia i que no té res a envejar a la ceba més internacional del nostre país. Els qui hem anat al camp sabem què és menjar carxofes fetes a la brasa, xalant amb una hortalissa que ens té el cor robat a més d’un i de dos, i poso la mà al foc que la dieta mediterrània no seria el mateix sense ella.

A Catalunya, hem de competir sempre amb les carxofes del Prat de Llobregat i més a prop també tenim la carxofa de Benicarló, amb denominació d’origen. Però com ja diuen “al pot menut hi ha la bona confitura”, i gràcies al bon fer de casa nostra hem aconseguit que la nostra producció tingue el ressò que es mereix.  De carxofes, als horts de casa sempre se n’ha fet. Per això, els pagesos que tenen parada als nostres mercats poden oferir un producte de proximitat i com a plus, collit del dia.

En grans extensions, la carxofa es conrea sobretot als camps que estan a la vora del pas del riu Ebre per les poblacions que estan prop del Delta. La major part de producció es concentra entre L’Aldea, Amposta i Camarles. La cooperativa de l’Aldea és la principal distribuïdora de les carxofes que es venen fora del mercat local. Esta cooperativa comercialitza a l’any uns 600 mil quilos de carxofa.  “Les nostres carxofes arriben a les centrals de compra de les capitals com ara Mercabarna i allà es poden distribuir tant al mercat nacional com internacional” m’explica Miquel Carles, president de la Cooperativa de l’Aldea. El seu consum està limitat al litoral català i valencià, i part de la zona d’Osca: “Fora d’este àmbit no és una hortalissa amb gran demand”, apunta. De fet, més de la meitat de la producció nostra es queda per al consum del mercat local. Durant els últims anys, la carxofa de l’Ebre ha guanyat terreny de promoció i compartix els mèrits de proximitat i qualitat amb la carxofa del Prat de Llobregat.
 

La parada de Fruites i Verdures Marga, al mercat municipal d'Amposta. Foto: Cedida



Entre mitjans de gener i fins març, les carxofes són la verdura estrella de la temporada. Amb negoci familiar de tres generacions, Fruites i Verdures Marga, es una parada al mercat d’Amposta que ven la producció del seu propi hort. Marga Casanova m’explica la bona venda que té la carxofa durant esta temporada “perquè és quan està en les seues millors condicions, ja que és  un producte que necessita el fred, tot i que no pot congelar-se”. La varietat que es ven a casa nostra és la coneguda com a Tudela, blanca, tendra i gustosa. Es compra durant tota la setmana, “perquè és molt agraïda per cuinar però sobretot se’n compra per al cap de setmana i per fer-les a la brasa”.  El fet que el mercat d’Amposta siga prop del Delta fa que hi passe clientela estrangera –molts d’ells turistes o nous residents- i que en ocasions siga freqüent que no coneguen les carxofes: “Molts les oloren i ens pregunten com cuinar-les”. La passada edició de la Diada de la Carxofa a Amposta va ser un èxit de comensals, inclosos els estrangers curiosos, que van sortir sorpresos de les seves possibilitats a la cuina.

La carxofa, com totes les verdures, és molt saludable. Entre les seues virtuts destaca ser una hortalissa diürètica i depurativa de la sang. Té poques calories i molta fibra, per la qual cosa es recomana en dietes per aprimar. Una curiositat que s’escolta entre les mares que alleten els nadons és que no poden menjar-ne perquè la llet es tornaria amargant. Les carxofes es poden cuinar de moltes maneres: bullides, fregides, arrebossades, en truita, com a ingredient principal o com a acompanyament. Durant tot l’any, les podem menjar enllaunades, hi trobem els cors de la carxofa dins de pots de vidre, que sempre et resolen un plat improvisat.
 

Una de les propostes culinàries amb carxofa de la Nuova Trattoria. Foto: Cedida


Si teniu ganes de saber què fan els restaurants amb este producte de l’horta aneu a les 15enes Jornades Gastronòmiques de la Carxofa que es fan fins el 18 de març a restaurants d’Amposta i Poble Nou del Delta. Els cuiners aprofiten la temporada forta de la producció de la carxofa per a preparar una carta “acarxofada” amb  plats de la zona com són la varietat d’arrossos amb carxofes, les cremes de carxofa i entrants innovadors i curiosos, com són els plats Pinzellades de primavera i Quina canya de lasanya, que oferix el restaurant Nuova Trattoria.  O  l’aposta d’utilitzar la carxofa en postres com és l’espuma de torró amb xips de carxofa, del restaurant  Petit Cafè. Isabel Alejo, del Petit Cafè, m’explica que “cada any té més èxit” i que és un dels principals atractius de la carta. “Després de tants anys amb les Jornades hem aconseguit animar a la clientela a provar coses diferents fetes amb les carxofes i sempre ha tingut molt bon resultat, sobretot estos plats dolços”.

Fetes de totes les maneres, a mi les carxofes m’enamoren... però haig de reconèixer que cuinades a la brasa són la millor manera de xalar amb este producte de proximitat. Per això ara més que mai perpetuo en la meua agenda gastronòmica d’hivern les carxofades i us animo a compartir esta tradició més enllà de casa nostra. Jo us asseguro que ho faig!