violència contra les dones

La URV i l’ICD premien el millor treball de recerca de fi de grau en perspectiva de gènere

El campus Terres de l’Ebre acull la V Jornada del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones

per Redacció , Tortosa, 22 de novembre de 2017 a les 16:14 |
És la primera vegada que esta jornada se celebra al campus Terres de l’Ebre de la URV. | URV
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La violència contra les dones no és un tema que només afecte les dones sinó al conjunt de la societat i és responsabilitat de tots erradicar esta xacra social que encara avui en dia és present en tots els àmbits de la vida quotidiana, tant en l’esfera domèstica i privada com en l’esfera pública (laboral, social, política,...). Este ha estat el tema central de la conferència “La violència de gènere, és un tema de dones?”, pronunciada per la doctora Neus Oliveras, professora de Dret Constitucional del departament de Dret Públic de la URV, en el marc de la V Jornada del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones de la URV. “La violència contra les dones és la manifestació més extrema de la discriminació que patixen les dones per ser dones i té a veure sobretot amb el control”, ha assenyalat Oliveras durant la conferència. Organitzada per l’Observatori per la Igualtat de la URV, és la primera vegada que esta jornada se celebra al campus Terres de l’Ebre de la URV i ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones. “Sabem que es pot erradicar la violència de gènere si s'hi posen els mitjans i hi ha dos mètodes que funcionen: l’empoderament de les dones i implicar els hòmens en la lluita contra esta violència”, ha afirmat Inma Pastor, directora de l’Observatori per la Igualtat de la URV.

L’acte, que s’ha desenvolupat este migdia a l’Aula Magna, ha servit també per fer el lliurament de la primera edició del premi del campus ebrenc i l’Institut Català de les Dones al millor treball de recerca de fi de grau en perspectiva de gènere. El guanyador ha estat el treball “Factors psicosomàtics en relació a problemes de salut específics: el gènere com factor determinant en el seu desenvolupament”, de l’estudiant del Grau d’Infermeria, Elisabet Torrubia. L’estudi analitza com en malalties amb una major relació psicosomàtica, és a dir, en què l’estat psicològic influix en l’estat físic, com ara la fibromialgia o patologies de caràcter gastrointestinal, l’afectació és més gran en les dones que en els homes. L’objectiu d’este premi, que està valorat en 250 euros, és motivar l’alumnat a incloure en els seus treballs de recerca, sempre que es puga, la perspectiva de gènere i així contribuir que la societat siga més igualitària.


A la jornada hi ha assistit el vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous; la directora de l’Observatori per a la Igualtat, Inma Pastor; la sotsdirectora del campus Terres de l’Ebre de la URV, Sara Romaguera; i la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a l’Ebre, Carme Valls, que ha destacat la importància d’aquest premi fruit del conveni que es va signar el passat mes de juny entre l’ICD i la URV per a la convocatòria d’un Premi al millor Treball de Fi de Grau (TFG) per a recerques realitzades en temàtiques de gènere elaborades per estudiants de grau del campus de Terres de l’Ebre de la URV durant el curs 2016-2017. “L’objectiu d’este conveni és la col·laboració, en interès mutu, entre l’ICD i la URV en la promoció i la introducció de la perspectiva de gènere en el coneixement, per tal que es tinguin en compte i es visibilitzin les aportacions de les dones en tots els àmbits”, ha assenyalat Valls.

També s’ha llegit el manifest per l’eradicació de la violència contra les dones, una lectura que ha fet la professora d’Infermeria del campus ebrenc, Marisa Panisello.

 

Participació