Roquetes recita versos contra la violència una setmana després de les càrregues de l'1-O

Han llegit versos al mateix pavelló que va funcionar com a col·legi electoral, on l'agressió policial va dixar una quinzena de ferits

L'acte 'Versos contra la violència', que ha tingut lloc este diumenge a Roquetes.
L'acte 'Versos contra la violència', que ha tingut lloc este diumenge a Roquetes. | ACN
ACN
08 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:17h
El pavelló de Roquetes vivia, fa tot just una setmana, escenes de tensió amb les càrregues de la Guàrdia Civil contra desenes de persones que els intentaven impedir l'accés. La imatge d'este diumenge ha estat molt diferent. Centenars de veïns s'han reunit per recitar poesies al mateix lloc on es van registrar les càrregues que van dixar una quinzena de persones ferides. La iniciativa 'Versos contra la violència', que dissabte es va celebrar a La Ràpita, vol combatre el record de fa set dies. Amb tot, l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, creu que serà "difícil que la gent oblide el que va passar; de fet, no s'ha d'oblidar mai" però considera que el recital "és un signe que el poble català també sap mirar endavant sense rancor i de forma pacífica".

"Estic molt emocionada, perquè diumenge passat, aquí hi va haver moments de molt dolor i tristesa", explicava una de les participants, que ha escrit un poema expressament per a l'ocasió que vol ser un cant a la llibertat. Com ella, desenes de veïns de Roquetes, i també d'altres municipis de les Terres de l'Ebre, s'han desplaçat fins al pavelló per recitar versos en solidaritat a les víctimes de les càrregues policials a l'1-O.

La solidaritat, segons ha apuntat l'alcalde de Roquetes, els ha arribat de totes les maneres possibles i de tots els pobles del voltant. I això també s'ha notat al recital. Molts dels participants venien d'altres municipis per mostrar el seu suport a Roquetes –"Avui sóc rapitenc, sóc moranovenc i sóc roquetenc", ha expressat un dels participants, recordant tots els llocs de les Terres de l'Ebre on la Guàrdia Civil va irrompre amb força per requisar les urnes. "No m'ho hauria pensat mai que hauríem de protegir urnes; no ho entenc i suposo que vosaltres, que vau rebre l'atac, tampoc ho entendreu mai", deia un altre.

A Roquetes, desenes d'agents antiavalots de la Guàrdia Civil van irrompre al Pavelló, tot trencant vidres i alguna porta, per frenar el referèndum a la població. Finalment, van acabar enduent-se dos urnes, buides, i paperetes. Les càrregues van tancar-se amb una quinzena de veïns ferits. Ara, l'Ajuntament treballa per coordinar les denúncies que s'han presentat fins ara, tot i que dubten que la totalitat dels afectats –entre una quinzena i una vintena- les acaben fent.

Gas ha explicat que les escenes que es van viure a Roquetes l'1-O són "una mostra més de signe de violència d'un estat que no ens vol deixar opinar, parlar ni decidir". Amb el recital, l'alcalde creu que s'evidencia que els catalans saben "mirar endavant sense rancor i de forma pacífica per continuar lluitar per un objectiu que ens havíem marcat". 'Versos contra la violència', organitzat per l'associació Mar de Fora, diLlums d'Arts al forn, la biblioteca Mercè Lleixà i els ajuntaments de Roquetes i la Ràpita, és "signe que hem de mirar cap al futur sense pensar en el passat".

D'altra banda, l'alcalde de Roquetes ha explicat que l'1-O havia de ser una jornada perquè els catalans s'expressessen a les urnes i acceptar "que la majoria pogués decidir". "S'ha vist clarament que, malgrat la repressió, els impediments, i les amenaces per part del govern de l'estat, la gent va acudir a votar i va votar sí al procés cap a una nova república de forma majoritària", ha considerat l'alcalde republicà. En esta línia, Gas ha demanat que la Generalitat "actue en conseqüència", que "ja tenia amb el mandat de Parlament i que ara també té del poble de Catalunya", ha considerat.