Les denúncies per incivisme i convivència a Amposta es redueixen dràsticament durant el confinament

La Policia Local ha detingut sis persones per incomplir reiteradament les restriccions i ha cursat 300 denúncies

Les denúncies per actes incívics i convivència a Amposta es redueixen dràsticament durant el confinament
Les denúncies per actes incívics i convivència a Amposta es redueixen dràsticament durant el confinament | ACN
Aguaita.cat
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 16:21h
El nombre d'actes incívics i els conflictes de convivència denunciats a la Policia Local d'Amposta durant el període d'estat d'alarma pel coronavirus s'ha reduït a "la mínima expressió" respecte els mesos anteriors i el mateix període de l'any passat. El cos ha registrat des del passat 16 de març només onze denúncies d'este tipus. La baixada és significativa: al març de 2019 se'n van interposar 164 i 124 a l'abril. En canvi, des de principis d'este març i fins al dimarts són 26. L'inspector en cap de la policia ampostina, Josep Massana, atribueix aquest descens al treball previ de mediació per part de l'equip de policia comunitària. Durant el confinament, han detingut sis persones per incomplir reiteradament les restriccions.

A diferència del que ha passat en altres ciutats i pobles grans de Catalunya, on s'han incrementat de forma notòria, a Amposta l'evolució de les denúncies per vulneració de les ordenances municipals de civisme –batejada com a de "Bon Govern"- ha seguit una direcció inversa. En el còmput global de l'ordenança figuren aspectes diversos, com denúncies per temes relacionats amb la brossa, animals de companyia, consum de begudes a la via pública o altres denúncies.

"Un dels escenaris que vam plantejar és que augmentarien de forma significativa els problemes de convivència: molèsties, sorolls o un augment dels casos de violència de gènere. Paradoxalment, no només no ha hagut un increment sinó que a Amposta s'ha reduït a una mínima expressió", assegura Massana referint-se concretament a la primera tipologia. En el cas de la violència de gènere, les xifres no difereixen tant: entre el 16 de març i este 28 d'abril es van registrar tres incidents i tres detinguts, pels quatre casos i quatre arrestats del mateix període de l'any passat.

Massana atribueix esta evolució de les denúncies per actes incívics i conflictes de convivència durant aquest gairebé mes i mig de confinament a la tasca preventiva que el cos desplega des de fa cinc o sis anys amb l'equip de policia comunitària. "Fa molt que fem un treball constant de forma diària a la ciutat i ara recollim els fruits en la convivència", apunta l'inspector en cap. Segons precisa, la tasca de mediació del caporal i l'agent destinats a aquesta unitat –amb el suport dels agents cívics municipals- ha permès teixir una xarxa de relacions amb la comunitat per fer front als prop de deu de conflictes diaris que han de tractar, en molts casos, relacionats amb ocupacions d'habitatges o conflictes enquistats entre particulars.

Prop de 60.000 vehicles controlats

Pel que fa a les actuacions derivades del control de les mesures de confinament pel coronavirus, arran de la declaració de l'estat d'alarma, la Policia Local ha efectuat 754 controls, identificat 1.697 i 58.136 vehicles. "És un balança molt positiva en nombres absoluts. Per les persones identificades i els vehicles, les infraccions no arriben al 0,5% de l'activitat policial. Són unes dades molt efectives que demostren que la gran majoria de persones que han fet desplaçaments complien les mesures de restricció i de desplaçaments autoritzats", ha valorat Massana.

També s'han practicat sis detencions. En la majoria de casos, segons el mateix comandament policial, per "reiteració" en l'incompliment de les mesures restrictives. "No només dos o tres vegades. Algunes van ser denunciades per incomplir els requisits de confinament cinc o sis vegades. Una, fins i tot, per desobediència i resistència, quan al moment de ser identificada i al requerir-li el motiu de desplaçament va emprendre la fugida abans de ser arrestada.

Des de mitjans mes de març, amb la declaració de l'estat d'alarma, la Policia Local d'Amposta ha mantingut operativa la totalitat de la plantilla de 32 agents. Massana precisa que han destinat un 66% dels efectius a les patrulles de control –entre quatre i cinc per cadascun dels tres torns diaris- per fer efectives les mesures de confinament davant del coronavirus.