Tercer mort per l'explosió a la petroquímica de Tarragona

Perd la vida el ferit crític per l'accident a la Canonja, un treballador de l'empresa que va ser traslladat a Vall d'Hebron amb greus cremades al cos

Els Bombers, aquest matí a la zona del sinistre
Els Bombers, aquest matí a la zona del sinistre | ACN
Aguaita.cat
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:41h
El ferit crític per l'explosió a la indústria química de la Canonja ha mort aquest dimecres al vespre a l'Hospital Vall d'Hebron, segons han confirmat fonts del centre sanitari. La víctima és un treballador de l'empresa afectada, IQOXE, i va ser traslladat a Vall d'Hebron amb greus cremades al cos com a conseqüència de l'explosió. Amb aquesta ja són tres les víctimes mortals en l'accident, a més de l'empleat desaparegut i del veí del barri de Torreforta afectat per l'onada expansiva de l'explosió.

A més de les tres persones mortes, també hi ha un ferit molt greu, ingressat a l'hospital Vall d'Hebron, així com un de menys gravetat i cinc de lleus. Tots els ferits són treballadors de l'empresa IQOXE.

Els incidents es van produir aquest dimecres a les set de la tarda, quan una explosió va sacsejar Tarragona i diversos municipis del voltant. La deflagració es va produir a la planta petroquímica de la Canonja, que delimita amb Vila-Seca, concretament al polígon sud, a les instal·lacions que pertanyen a l'empresa IQOXE.

Els Bombers de la Generalitat han treballat tota la nit a la zona amb una trentena de dotacions terrestres. Ara, continuen treballant per contenir la flama de la cisterna afectada injectant nitrogen. Com que aquesta tasca està ja automatitzada, la majoria d'efectius es dedica a valorar el risc estructural dels elements de suport de la planta exterior i d'un edifici que ha quedat col·lapsat. 

​El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha apuntat que el procés d'extinció de l'incendi evoluciona favorablement, però encara hi ha una àrea restringida que afecta set empreses del polígon.

La greu deflagració va obligar a Protecció Civil a activar el pla d'emergències per risc químic. Minuts després de l'incident, es va ordenar a la població de Vila-Seca i la Canonja que no sortís de casa, i tanqués portes i finestres. No van sonar les alarmes, però, perquè segons Interior no hi havia toxicitat a l'aire. De fet, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat en tot moment que "no hi hagut toxicitat a l'aire" i que "no hi havia cap mena de perill per a la població". El president Torra i el vicepresident Aragonès van reforçar aquestes paraules després de desplaçar-se a Reus, des d'on van  transmetre un missatge de "calma i tranquil·litat".


De forma preventiva va quedar suspesa la circulació ferroviària entre Tarragona i Reus i Tarragona-Port Aventura fins a les 8.30 hores d'aquest dimecres, quan ha quedat definitivament reestablerta. La mesura va afectar les línies R13, R14, R15, R16, R17, RT1 i RT2. 

Veïns han explicat a NacióDigital que la detonació s'ha notat a tota la ciutat i altres mitjans apunten que també s'ha pogut sentir a diversos municipis del voltant, fins a deu quilòmetres de distància. Altres veïns han pogut confirmar que s'ha notat des del Baix Camp fins al Baix Penedès. 

L'explosió es va originar en un reactor

L'explosió de la Canonja es va originar en un reactor i va afectar una cisterna propera que conté òxid de propilè, segons ha explicat Albert Ventosa, cap operatiu dels Bombers, que ha apuntat que el reactor és el recipient on els productes químics reaccionen per conformar el producte final.