El Parlament constitueix la ponència que ha de redactar la llei de protecció d'oliveres monumentals

El text busca protegir-les i preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros

per Redacció , Ulldecona, 5 de juny de 2019 a les 17:11 |
Imatge d'arxiu d'una olivera monumental i al fons els participants en la ruta organitzada a Ulldecona. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parlament ha constituït este dimecres la ponència que ha d'elaborar la proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals. El text vol protegir les oliveres amb segles d'edat i assegurar una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibir explícitament la seua extracció, el trasplantament i la comercialització. La llei preveu crear una comissió tècnica, una llista d'oliveres i oliverars monumentals actualitzada anualment i els recursos destinats a la seua protecció i millora. La llei, que prohibeix "malmetre, matar, explantar o comercialitzar" estes oliveres, preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros. S'ha nomenat el diputat Jordi Terrades com a ponent relator.

La llei vol establir que les oliveres que en el seu dia van ser arrencades i trasplantades fora del seu espai originari ja no es podran moure del mateix espai "per no causar-los-hi més danys". Pel que fa als exemplars que estan en vivers a l'espera de ser venuts i replantats, les empreses propietàries hauran de fer-ne una declaració del nombre que tenen a les seues instal·lacions. Les que tenen en propietat, "en cap cas podran ser extretes d'allí". Les funcions de control i vigilància quedarien delegades en el cos d'Agents Rurals. La llei també preveu accions de promoció amb una menció especial 'Oli d'oliva verge extra de les oliveres monumentals de Catalunya' o del paisatge.

 

Participació